Οι επενδυτές επιστρέφουν μαζικά στην παγκόσμια αγορά real estate

Οι επενδυτές επιστρέφουν μαζικά στην παγκόσμια αγορά real estate

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 93,65 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην παγκόσμια αγορά ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οπως αναφέρει σχετική έκθεση της Jones Lang LaSalle, το εν λόγω ποσό αφορά άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα. Η άνοδος της επενδυτικής δραστηριότητας αποδίδεται στη διάθεση όλο και περισσότερων επενδυτών να διευρύνουν την παρουσία σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό αγορών, όταν στο πρόσφατο παρελθόν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών στρεφόταν σε λίγες μόνο αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε νέες αγορές, τις οποίες αγνοούσαν πλήρως στο πρόσφατο παρελθόν. Ετσι, αν και η ζήτηση για ακίνητα στις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο παραμένει υψηλή, πλέον έντονη είναι η ζήτηση και στις δευτερεύουσες και μικρότερες πόλεις. Οπως προκύπτει από την έρευνα, τόσο οι αγορές της Αμερικής όσο κι εκείνες της Ευρώπης κατέγραψαν άνοδο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, με τον όγκο των συναλλαγών στην Αμερική να αυξάνεται κατά 61% σε 44 δισ. ευρώ. Βασικός λόγος είναι η εκρηκτική ανάπτυξη της επενδυτικής αγοράς στις ΗΠΑ, όπου κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών κατά 63%, παρά τη σταδιακή χαλάρωση της πολιτικής τόνωσης της ρευστότητας από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, στις αγορές της Ευρώπης οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 33,1 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της επιστροφής των επενδυτών σε μια σειρά αγορών που μέχρι πρότινος ήταν επί της ουσίας ανενεργές. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε κατά κόρον σε Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, όπου σημειώθηκε κατακόρυφη άνοδος των επενδύσεων σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μικρή άνοδο σημείωσαν οι επενδύσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία, αλλά η αγορά που ξεχώρισε ήταν εκείνη της Γερμανίας, λόγω της επιστροφής των αγοραπωλησιών μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων.

Οσον αφορά τις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, όπου το 2013 αποτέλεσε ακόμα ένα έτος ρεκόρ για επενδύσεις ακινήτων, το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 16,5 δισ. ευρώ, έναντι 19,45 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT