Οι Κινέζοι κυρίαρχοι στο Μανχάταν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κινέζοι κατέλαβαν την πρώτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων αγοραστών ακινήτων στο Μανχάταν, εκτοπίζοντας τους Ρώσους που περιορίζουν τις αγορές τους από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία. Ανάμεσα στις μεγαλουπόλεις που επιλέγουν οι Κινέζοι συγκαταλέγονται επίσης το Λονδίνο και το Σίδνεϊ. Τα κίνητρά τους είναι η ανεύρεση ασφαλών καταφυγίων για τα κεφάλαιά τους και η εγκατάστασή τους στη Δύση όπου μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Η εικόνα αναδύεται από έρευνα του Reuters που, μεταξύ άλλων, μίλησε με πέντε από τις μεγαλύτερες μεσιτικές εταιρείες της Νέας Υόρκης. Οι Κινέζοι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση τόσο ως προς τον όγκο των αγορών τους όσο και ως προς την αξία τους. Μέχρι προσφάτως οι Ρώσοι ολιγάρχες κυριαρχούσαν στην αγορά ακινήτων του Μανχάταν, αγοράζοντας επαύλεις αξίας 75 εκατ. ή και 88 εκατ. δολαρίων. Τους τελευταίους μήνες, όμως, φοβούνται πως μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε βαρύτερες κυρώσεις κατά πλούσιων Ρώσων με πολιτικές διασυνδέσεις. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, όταν έσκασε η φούσκα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων την τριετία 2007-2010, οι τιμές των κατοικιών στις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις υποχώρησαν σε επίπεδα ελκυστικά για τους Κινέζους. Μολονότι οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, παραμένουν ακόμη σχετικά χαμηλές συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες αλλού.

Σύμφωνα με μεσίτες της Sotheby’s International, το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι αγορές ακινήτων από Κινέζους έφθασαν στο 28,5% του συνόλου των συναλλαγών που είχε ο οίκος με ξένους αγοραστές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 19%. Εξίσου ανοδικά κινούνται, άλλωστε, και οι αξίες των ακινήτων που επιλέγουν. Μέχρι προσφάτως επέλεγαν ακίνητα αξίας ενός έως πέντε εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη και συχνά αγόραζαν δύο ή και τρία ταυτοχρόνως. Τελευταία, όμως, στρέφονται σε πολύ πιο ακριβές επενδύσεις, Μεταξύ άλλων αγοράζουν διαμερίσματα σε έναν νέο ουρανοξύστη, σχέδιο διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα, όπου η αξία ενός διαμερίσματος με τρεις κρεβατοκάμαρες φθάνει τα 18,85 εκατ. δολάρια, ενώ σε κάποια του 81ου ορόφου του κτιρίου η αξία εκτινάσσεται πλέον στα 55 εκατ. δολάρια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT