Στις ώριμες αγορές real estate η χαμηλότερη φορολόγηση ακινήτων

Στις ώριμες αγορές real estate η χαμηλότερη φορολόγηση ακινήτων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, οι ώριμες και ανεπτυγμένες αγορές ακινήτων προσφέρουν και τη χαμηλότερη φορολογία ακινήτων. Σε σχετική της έρευνα, η εταιρεία παροχής φορολογικών υπηρεσιών Taxand διαπιστώνει ότι την υψηλότερη φορολογία για πώληση κατοικιών διαθέτει η Χιλή, με τη συνολική επιβάρυνση να αγγίζει το 27,53% της αξίας του ακινήτου (για τον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης περιλαμβάνονται όλα τα πιθανά έξοδα, από τη φορολόγηση στην αγορά γης, μέχρι το κόστος κατοχής και το τέλος εγγραφής στο Κτηματολόγιο). Αντίστοιχα, για την εκμετάλλευση κατοικιών (ενοικίαση), η Αργεντινή φορολογεί τους ιδιοκτήτες με 44% (περιλαμβάνεται και κόστος συντήρησης και κατοχής). Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη φορολογία για τη μεταβίβαση κατοικιών διαθέτει το Λουξεμβούργο με 8,46%, τη στιγμή που ο μέσος όρος (μεταξύ 20 χωρών ανά τον κόσμο) διαμορφώνεται σε 19,17%. Αντίστοιχα, στην εκμετάλλευση κατοικιών η φορολογική επιβάρυνση στην Κίνα δεν ξεπερνά το 18%, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, η Ελβετία προσφέρει τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση κτιρίων γραφείων, ή εμπορικών κέντρων, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται σε 14%, ενώ έπεται η Γερμανία, όπου η αντίστοιχη επιβάρυνση δεν ξεπερνά το 14,57%. Ως εκ τούτου, αμφότερες οι αγορές κρίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και την εκμετάλλευση επαγγελματικών ακινήτων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι επενδύσεις στη Γερμανία έχουν ακολουθήσει έντονα ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό βέβαια και με την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Στον αντίποδα, εντύπωση προκαλεί η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ΗΠΑ, όπου το κόστος για την ενοικίαση επαγγελματικών χώρων αγγίζει το 41%. Κύριος λόγος είναι ο υψηλός φόρος που επιβάλλεται στα υλικά κατασκευής και οι φόροι επιχειρηματικών κερδών, που επιβάλλει η κάθε Πολιτεία. Στην ανάλυσή της, η Taxand επισημαίνει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν ελκυστικά φορολογικά καθεστώτα, ευνοώντας την προσέλκυση επενδυτών στην αγορά ακινήτων, καθώς εκτός από το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ελβετία, ελκυστική χώρα θεωρείται και η Μεγ. Βρετανία. Αντίστοιχα, τόσο η Ρουμανία, όσο και η Πολωνία προβάλλουν ως δημοφιλείς επενδυτικοί προορισμοί για τους επενδυτές σε επαγγελματικά ακίνητα, αφενός μεν λόγω της χαμηλής φορολογίας των εταιρικών κερδών, αφετέρου λόγω της δυνατότητας να εκπέσει ο ΦΠΑ κατά την κατασκευή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT