Σύντομα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στις τιμές πλειστηριασμών

Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται σύντομα στους πλειστηριασμούς ακινήτων του Δημοσίου και των τραπεζών, καθώς το σημερινό καθεστώς που ορίζει ότι η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να εκπλειστηριάζεται έκαστο ακίνητο, θα πρέπει να είναι η αντικειμενική, αποτελεί αντικίνητρο και οδηγεί πολλούς πλειστηριασμούς σε αποτυχία. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι πολλά από τα κατασχεθέντα ακίνητα κοστολογούνται σε τιμές αρκετά χαμηλότερες της αντικειμενικής, δεδομένου ότι οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και -ειδικά στις περιπτώσεις των παλιών ακινήτων- υπολείπονται των αντικειμενικών σε ποσοστό που διαμορφώνεται σε 20-30% κατά μέσο όρο. Από την πλευρά της τρόικας έχει ζητηθεί η παροχή της δυνατότητας πραγματοποίησης πλειστηριασμών, ακόμα και σε τιμές που δεν θα ξεπερνούν το 1/3 της αντικειμενικής τιμής. Μάλιστα, αν ο διαγωνισμός είναι άγονος, προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα για ακόμα χαμηλότερη τιμή εκκίνησης. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και αποτελούν μέρος των επικείμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο τομέα της φορολογίας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ μιας ηπιότερης διάταξης, με βάση τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, βάσει των οποίων οι πλειστηριασμοί θα μπορούσαν να διενεργούνται σε τιμές ίσες με τα δύο τρίτα των αντικειμενικών αξιών.

Προσφυγές κατά αντικειμενικών αξιών

Στο στόχαστρο πληθώρας πολιτών από διάφορες περιοχές της χώρας, ιδίως από σημεία της Αττικής, έχει βρεθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς η μη προσαρμογή τους στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί πλέον στην αγορά ακινήτων, οδηγεί σε στρεβλώσεις και υπερφορολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλείονται ανατροπές, καθώς τον δρόμο της δικαιοσύνης, μέσω προσφυγών, ακολουθούν όλο και περισσότεροι φορείς και ιδιοκτήτες. Ηδη, μόνο στην Αττική έχουν κατατεθεί προσφυγές αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών από πολίτες σε περιοχές, όπως ο Ν. Βουτζάς, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Νέα Μάκρη, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στις προσφυγές υπογραμμίζεται ότι η άρνηση της πολιτείας να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες, αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξασφάλιση κρατικών εσόδων με ένα σύστημα που οδηγεί σε υπέρμετρη φορολόγηση και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT