Μικρή μείωση επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά το α΄ τρίμηνο

Μικρή μείωση επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά το α΄ τρίμηνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερες κατά 24% ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης, καθώς -σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers International- αυτές διαμορφώθηκαν σε 29 δισ. ευρώ, έναντι 38 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παρ’ όλα αυτά, καταγράφεται μια κατακόρυφη άνοδος των διασυνοριακών επενδύσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 19,8 δισ. ευρώ ή το 70% του συνόλου των αγοραπωλησιών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, τη στιγμή που κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο το σχετικό ποσοστό δεν είχε ξεπεράσει το 45%.

Παρά τη γενικότερη κάμψη των επενδύσεων (μετά βέβαια από ένα λίαν εντυπωσιακό τέταρτο τρίμηνο του 2013), η αγορά της Γερμανίας εξακολούθησε να κινείται ανοδικά, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το 2007. Κύριος λόγος γι’ αυτό ήταν η μεγάλη κινητικότητα των εγχώριων αγοραστών, οι οποίοι πραγματοποίησαν το 49% των αγορών. Στον αντίποδα, οι ξένοι επενδυτές στη Γερμανία «κυνηγούν» τις μεγάλες συμφωνίες, καθώς επιδιώκουν την απόκτηση ολόκληρων χαρτοφυλακίων ακινήτων. Για παράδειγμα, η Morgan Stanley απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων εμπορικών κέντρων στην Ανατολική Γερμανία, αντί συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με την Colliers, τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι διατήρησαν τον χαρακτήρα τους ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλό επίπεδο τόσο από κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά κεφάλαια όσο και από ασφαλιστικούς ομίλους. Μάλιστα, πλέον αναμένεται και η εισροή νέων επενδυτών, καθώς πρόσφατα επιτράπηκε στους ασφαλιστικούς ομίλους της Κίνας να επενδύουν στο εξωτερικό. Ηδη, αρκετές εταιρείες της χώρας αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, με το Λονδίνο να αποτελεί ήδη τον πρώτο στόχο τους. Μία εξ αυτών (δεν κατονομάζεται) εκτιμάται ότι αναζητεί ακίνητα στην περιοχή του Κανάρι Γουόρφ στο Λονδίνο, στοχεύοντας στην τοποθέτηση συνολικών κεφαλαίων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Πέραν των ασφαλιστικών ομίλων της Κίνας, έντονο ενδιαφέρον για τη βρετανική αγορά εμπορικών κέντρων έχουν εκδηλώσει και άλλοι Κινέζοι, όπως επίσης και Μαλαισιανοί επενδυτές, σε συνεργασία με Βρετανούς συνεργάτες.

Πέραν των μεγάλων και ώριμων αγορών της Ευρώπης, έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε χώρες υψηλότερου ρίσκου καταγράφεται από τα επενδυτικά κεφάλαια ιδιωτικής τοποθέτησης (Private Equity Funds). Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον τους για τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου κοινή εκτίμηση είναι ότι οι τιμές έχουν ολοκληρώσει τον καθοδικό τους κύκλο και αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την Colliers, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2013, οι επενδύσεις Βορειοαμερικανών επενδυτών στις αγορές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 353%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT