Πρόσωπα και Πράγματα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο της χωροταξικής μεταρρύθμισης

Στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση έδωσε το ΥΠΕΚΑ εντός της εβδομάδας το σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Στόχος είναι έως το τέλος του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή και πριν από το καλοκαίρι να αποτελεί νόμο του κράτους. Με τον νόμο θα δοθεί οριστικό τέλος στη διευθέτηση της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, θα ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες αναφορικά με την ιδιωτική πολεοδόμηση και θα καθοριστούν τα επιμέρους στάδια χωροταξικού σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και μείωσής τους, από τα επτά που είναι σήμερα σε τέσσερα. Ταυτόχρονα, όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο, με οργανωμένο τρόπο.

Αξιοποίηση καταπατημένων εκτάσεων προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση διατάξεων για την υπό προϋποθέσεις αξιοποίηση της καταπατημένης δημόσιας ακίνητης περιουσίας γνωστοποίησε, σε σχετικό του έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Για τις εκτάσεις που καταπατώνται δεν υπάρχουν σε ισχύ διατάξεις για υποβολή αίτησης εξαγοράς από τους αυθαίρετους κατόχους. Ωστόσο, επίκειται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας θα καταστεί ευκολότερη, αλλά πάντα υπό προϋποθέσεις, η αξιοποίηση της καταπατημένης δημόσιας περιουσίας», αναφέρει ο υπουργός. Αφορμή για την αναφορά αυτή στάθηκε ενδιαφέρον που εξέφρασε η Ενωση Ξενοδόχων του Ν. Χανίων για την αγορά δημοσίων κτημάτων, όμορων σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες παρεμβάλλονται μεταξύ παλαιού αιγιαλού και παραλίας.

Γιγαντιαίο στεγαστικό πρόγραμμα στην Κίνα με 7 εκατ. διαμερίσματα

Πάνω από 7 εκατ. διαμερίσματα σχεδιάζει να κατασκευάσει η κινεζική κυβέρνηση για λόγους κάλυψης των αναγκών στέγασης, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το αρμόδιο υπουργείο, ο στόχος είναι να ξεκινήσει η κατασκευή 7 εκατ. ακινήτων, εκ των οποίων θα πρέπει να παραδοθούν 4,8 εκατ. κατά τον φετινό χρόνο. Οι επενδύσεις αυτές όχι μόνο τονώνουν την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, αλλά επιπλέον βοηθούν στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των κατοικιών, καθώς ενισχύεται διαρκώς η προσφορά.

Παρ’ όλα αυτά, τον Μάρτιο, η μέση τιμή των νεόδμητων κατοικιών σε 70 πόλεις της Κίνας ενισχύθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT