Κατά 48% αυξήθηκαν τα ενοίκια καταστημάτων στη Σόφια το 2013

Κατά 48% αυξήθηκαν τα ενοίκια καταστημάτων στη Σόφια το 2013

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σόφια της Βουλγαρίας καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2013, με βάση και την εικόνα που προέκυψε με το πέρας του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Colliers, η ετήσια άνοδος των ενοικίων στη βουλγαρική πρωτεύουσα άγγιξε το 48%. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές απλώς επανήλθαν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από λίγα χρόνια, καθώς κατά την προηγούμενη διετία υποχώρησαν σημαντικά. Στην πρώτη θέση πάντως, με τα ακριβότερα ενοίκια στη Γηραιά Ηπειρο, παρέμεινε για έναν ακόμα χρόνο η οδός Ολντ Μποντ Στριτ του Λονδίνου, όπου το μέσο μηνιαίο κόστος διαμορφώνεται σε 908 ευρώ/τ.μ. Παρά το υψηλότατο τίμημα, η ζήτηση για ενοικίαση καταστημάτων εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη της προσφοράς.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Μπάνχοφστρασε της Ζυρίχης με το μέσο ενοίκιο να ανέρχεται σε 649 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, με μέσο ενοίκιο 583 ευρώ/τ.μ. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση συναντά κανείς τη Βία Μόντε Ναπολεόνε του Μιλάνου και τη Στολέσνικοφ Λέιν της Μόσχας αντίστοιχα, με κόστος ενοικίασης της τάξεως των 580 ευρώ/τ.μ. και 511 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκαλεί η μεγάλη διαφορά του Λονδίνου από τις υπόλοιπες πόλεις, καθώς η βρετανική πρωτεύουσα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε εμπορική αλυσίδα και φίρμα, που επιθυμούν να αποκτήσουν χαρακτήρα διεθνούς συμβόλου κύρους. Ως εκ τούτου, η ζήτηση είναι εξαιρετικά υψηλή και η προσφορά αδυνατεί να την καλύψει, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να ωθούνται συνεχώς προς τα πάνω. Λόγω της έλλειψης χώρων, οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εξαγοράσουν υφιστάμενα μισθωτήρια συμβόλαια και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο από τα περιζήτητα καταστήματα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το Λονδίνο που μονοπωλεί τη ζήτηση. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για ενοικίαση καταστημάτων και σε άλλους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους ανά την Ευρώπη, όπως π.χ. στο Παρίσι και τη Μόσχα, ενώ τον τελευταίο χρόνο, μεγάλη άνοδο των τιμών των ενοικίων καταγράφουν επίσης και οι γερμανικές πόλεις του Μονάχου, του Βερολίνου και της Στουτγκάρδης. Οι τελευταίες ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα των εμπορικότερων δρόμων της Ευρώπης, με τα ενοίκια των καταστημάτων να κυμαίνονται μεταξύ 330 ευρώ/τ.μ. και 350 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Ασφαλώς δεν σημειώθηκαν αυξήσεις σε όλες τις αγορές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία, όπου παρά την άνοδο των πωλήσεων και τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση από διεθνείς αλυσίδες, τα ενοίκια υποχώρησαν, ως αποτέλεσμα της αύξησης της προσφοράς καταστημάτων, αλλά και της υποχώρησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT