Πτώση 14,5% στις τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα το α΄ 3μηνο

Πτώση 14,5% στις τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα το α΄ 3μηνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της τάξεως του 14,5% κατά μέσο όρο σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, όπου τονίζεται ότι η μείωση της ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων για ανάπτυξη ή επέκταση υφιστάμενων και νέων δραστηριοτήτων συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στα ενοίκια των γραφείων. Επιπλέον, πτωτικές πιέσεις προκύπτουν και από τη διατήρηση της τάσης επαναδιαπραγμάτευσης υφιστάμενων μισθώσεων, όπως επίσης και από τις προσπάθειες πολλών εταιρειών να περιορίσουν την απαιτούμενη επιφάνεια γραφείων ανά εργαζόμενο, μέσω της μετακίνησης σε μικρότερα κτίρια γραφείων.

Εξι περιοχές

Σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, η οποία καλύπτει έξι επιμέρους περιοχές γραφείων στην Αττική (Κολωνάκι, Λ. Κηφισίας, Σύνταγμα, Λ. Μεσογείων, Λ. Βουλιαγμένης και Λ. Συγγρού) και παρακολουθεί τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, η πτώση των ενοικίων διαμορφώνεται σε 14% στα αυτοτελή κτίρια γραφείων και στο 15% γα οριζόντιες ιδιοκτησίες γραφείων (δηλαδή γραφεία-διαμερίσματα). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές ενοικίασης σημειώνουν πτώση για τέταρτο διαδοχικό έτος. Σε ό,τι αφορά τα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης, δηλαδή ακίνητα πρώτης επιλογής για μεγάλες επιχειρήσεις, τη μεγαλύτερη πτώση με ποσοστό 20,55% σε ετήσια βάση καταγράφει ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης, όπου το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 8,3 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, έναντι 10,5 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Ακολουθεί η Λ. Κηφισίας, όπου τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 15,3% τον τελευταίο χρόνο και διαμορφώνονται σήμερα σε 10,6 ευρώ/τ.μ.

Μικρότερη είναι η κάμψη των τιμών στο κέντρο της Αθήνας, με τα ενοίκια στο Κολωνάκι να μειώνονται κατά 10,7% σε 17,6 ευρώ/τ.μ. και στο Σύνταγμα να υποχωρούν κατά 10% στα 12,7 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Στις εν λόγω περιοχές, τα κτίρια με διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης δεν ξεπερνούν το 25% του συνόλου. Ανάλογη εικόνα προκύπτει και όσον αφορά τα αυτοτελή κτίρια χωρίς όμως θέσεις στάθμευσης, που κατά τεκμήριο διατίθενται σε τιμές χαμηλότερες. Ετσι, η πτώση των εν λόγω γραφειακών χώρων είναι μεγαλύτερη στη Λ. Βουλιαγμένης με 20,2% στα 7,27 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί η Λ. Μεσογείων, όπου η μείωση των ενοικίων αγγίζει το 14% στα 8 ευρώ/τ.μ., έναντι 9,3 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

H Geoaxis καταγράφει και την πορεία των ενοικίων σε οριζόντιες ιδιοκτησίες γραφείων, δηλαδή σε γραφεία-διαμερίσματα ή γραφεία-ορόφους σε μεγάλα κτίρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακινήτων (με θέσεις στάθμευσης) ξεχωρίζει και πάλι ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης, με την πτώση να διαμορφώνεται σε 17,16% και 8,4 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ έπεται η Λ. Μεσογείων με το μέσο ενοίκιο να αγγίζει τα 7,4 ευρώ/τ.μ., 16,7% χαμηλότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για το β΄ τρίμηνο

Σύμφωνα με την Geoaxis, από τις πλέον χαρακτηριστικές πράξεις το τελευταίο διάστημα θεωρείται η ενοικίαση 5.000 τ.μ. από την Τράπεζα Πειραιώς σε ακίνητο επί της Λ. Βασ. Σοφίας (πρώην BNP Paribas) με ενοίκιο της τάξεως των 15 ευρώ/τ.μ., όταν η εύλογη τιμή ενοικίασης κατά την περίοδο πριν από την κρίση θα άγγιζε τα 25 ευρώ/τ.μ. Παράλληλα, η ανάλυση της Geoaxis επισημαίνει ότι η πτωτική τάση στην αγορά γραφείων αναμένεται να διατηρηθεί και το 2014, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν βελτιωθεί. Σε πρώτη φάση, πάντως, η μείωση των τιμών θεωρείται σχεδόν δεδομένη τουλάχιστον για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ενδέχεται όμως να ανακοπεί ο ρυθμός της μείωσης, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση της Geoaxis, ο καθοδικός κύκλος της αγοράς βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT