Η αγορά ακινήτων αποκτά ξανά… σφυγμό με τραπεζική βοήθεια

Η αγορά ακινήτων αποκτά ξανά… σφυγμό με τραπεζική βοήθεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίλυση του πολύμηνου προβλήματος που είχε προκύψει αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έχει επαναφέρει τον έστω και αδύναμο «σφυγμό» στην αγορά ακινήτων, η οποία είχε επί της ουσίας παγώσει. Ως γνωστόν, από τις αρχές του έτους και μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οι πράξεις αγοραπωλησίας ήταν επί της ουσίας ανύπαρκτες. Ταυτόχρονα με την επιστροφή της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς, φαίνεται πως έχουν επιστρέψει και οι τράπεζες, καθώς, όπως αναφέρουν μεσίτες, τουλάχιστον οι λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες εμφανίζονται θετικές στη δανειοδότηση συγκεκριμένων αγοραστών.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετές περιπτώσεις που πελάτες μας λαμβάνουν έγκριση δανειοδότησης από τις τράπεζες», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Καπότσι, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου RE/MAX Αθμονον, που δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση ακινήτων αξίας έως 200.000 – 250.000 ευρώ, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 50%-75%, ανάλογα με την περίπτωση. Μάλιστα, δεν φαίνεται να γίνεται διάκριση ανάλογα π.χ. με την ποιότητα και την ηλικία των ακινήτων, καθώς χρηματοδότηση έλαβαν αγοραστές ακινήτων ακόμα και 20 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Καπότσι, η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς, ιδίως αν υπολογιστεί ότι οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι, σε γενικές γραμμές, ευθυγραμμισμένες με την τιμή πώλησης. «Κατά κανόνα, οι εκτιμήσεις των τραπεζών για την αξία των πωλούμενων ακινήτων δεν έχουν μεγάλη απόκλιση από την τιμή που έχουμε συμφωνήσει με τους πελάτες μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι τράπεζες απουσίαζαν πλήρως από την αγορά, οπότε ακόμα και η όποια μερική τους επιστροφή συνιστά από μόνη της είδηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το 2013, μόλις το 17% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2009 ανερχόταν σε 82%. Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου έναντι 70% στις αρχές του 2009.

Σε πρόσφατη έκθεσή της πάντως, η Bank of America Merrill Lynch (BoAML) τόνισε ότι η χορήγηση στεγαστικών δανείων θα ανακάμψει εκ νέου όχι από το τρέχον έτος, αλλά από το 2015 – 2016 και μετά, και πάντως αφού επιλυθεί το ζήτημα με τον μεγάλο όγκο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, που εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε σε 70,9 δισ. ευρώ, έναντι 71,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την BoAML, η πορεία των τιμών και κυρίως η ανάκαμψή τους, θεωρείται καίρια παράμετρος για τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με εγγύηση στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο σχετικών τιτλοποιήσεων, καθώς η πλειονότητα των εν λόγω δανείων χορηγήθηκε όταν η αγορά βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT