Φθηνότερα ενοίκια, λιγότερα έσοδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα αποτελέσματα της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Trastor, αλλά και της εταιρείας ανάπτυξης κι εκμετάλλευσης ακινήτων Pasal Development, η οποία, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται και το εμπορικό κέντρο Athens Heart επί της Λ. Πειραιώς, στο ύψος της Χαμοστέρνας. Σύμφωνα πάντως με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών, η αγορά δείχνει να σταθεροποιείται, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, γεννά ευκαιρίες για τον κλάδο.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Trastor AEEΑΠ, τα έσοδα από μισθώματα υποχώρησαν κατά 12,8% σε 1 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αναδιαπραγμάτευσης του ύψους των ενοικίων με τους υφιστάμενους χρήστες. Ως εκ τούτου, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 700.000 ευρώ, έναντι 800.000 ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο, ως θετική εξέλιξη ερμηνεύεται το γεγονός ότι η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Trastor διατηρήθηκε στο επίπεδο των 76 εκατ. ευρώ, αμετάβλητη σε σχέση με το τέλος του 2013, δείγμα ότι οι αξίες των επαγγελματικών ακινήτων έχουν πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της καθόδου τους.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από τις οικονομικές επιδόσεις της Pasal Development κατά την ίδια χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) υποχώρησαν σχεδόν κατά 13,6% σε 1,08 εκατ. ευρώ, έναντι 1,25 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα της Pasal Development μειώθηκε σε 307.000 ευρώ, έναντι κερδών 688.000 ευρώ. Ωστόσο, θετική εξέλιξη κρίνεται η μείωση των ζημιών μετά από φόρους, οι οποίες περιορίστηκαν σε 1,19 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,42 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οπως και στην περίπτωση της Trastor, έτσι και το χαρτοφυλάκιο της Pasal Development διατήρησε την αξία του κατά το πρώτο τρίμηνο, παραμένοντας στα 151 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Pasal Development, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επενδυτικής αξιοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων έχει επιστρέψει, τη στιγμή που και η οικονομία έχει επιστρέψει σε τροχιά σταδιακής αναθέρμανσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT