Κίνδυνο φούσκας στην ελβετική αγορά δείχνει ο δείκτης της UBS

Κίνδυνο φούσκας στην ελβετική αγορά δείχνει ο δείκτης της UBS

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί να είναι υψηλός ο κίνδυνος δημιουργίας φούσκας στην αγορά ακινήτων της Ελβετίας, όπως προκύπτει από τον σχετικό «δείκτη φούσκας» που επιμελείται η UBS. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε μεν σε 1,22 μονάδα κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά η πτώση είναι αμελητέα έναντι των προηγούμενων τριών μηνών (τέταρτο τρίμηνο του 2013), όταν και είχε διαμορφωθεί σε 1,23 μονάδα. Παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξη θεωρείται ένα πρώτο θετικό δείγμα, δεδομένου ότι επί έξι συνεχόμενα τρίμηνα ο «δείκτης δημιουργίας φούσκας» αυξανόταν συνεχώς. Κύριος λόγος της σταθεροποίησης του δείκτη ήταν η πτώση των τιμών των μονοκατοικιών, που υποχώρησαν κατά 4% σε επίπεδο τριμήνου, ποσοστό με τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση των τελευταίων 17 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης κι εν συνεχεία έντονης διόρθωσης της ελβετικής αγοράς κατοικίας παραμένει υψηλός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας. Στην ανάλυσή της, η UBS επισημαίνει ότι 18 περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», με την πόλη της Βασιλείας να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στον σχετικό κατάλογο. Ενας ακόμα λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών που παραμένουν σταθερά. Ως εκ τούτου, το κόστος απόκτησης μιας μέσης κατοικίας διαμορφώνεται σε εισοδήματα 6,1 ετών, έναντι του μέσου όρου των 5,2 ετών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT