Ξένοι αγοραστές «καταλαμβάνουν» την Κωνσταντινούπολη

Ξένοι αγοραστές «καταλαμβάνουν» την Κωνσταντινούπολη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο αγοραστών του εξωτερικού και ιδίως ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί οι κατοικίες της Τουρκίας και ιδίως της Κωνσταντινούπολης, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία από τοπικά μεσιτικά γραφεία, οι αγοραπωλησίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό προκύπτει και από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, καθώς μόνο τον φετινό Μάρτιο συνολικά 1.362 κατοικίες αποκτήθηκαν από ξένους, εκ των οποίων οι 478 βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, καταλαμβάνοντας έτσι μερίδιο της τάξεως του 20% επί του συνόλου της χώρας.

Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, οι συνοικίες Νισάντασι και Μπεμπέκ στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης και ορισμένες συνοικίες στην ασιατική πλευρά προσελκύουν πολλούς ξένους και εύπορους αγοραστές από τα αραβικά κράτη. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών έχουν επενδυτικούς προσανατολισμούς, καθώς επιδιώκουν την απόκτηση κατοικιών κατάλληλων για ενοικίαση. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές από το Κουβέιτ και το Κατάρ, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί έναν ελκυστικό ενδιάμεσο προορισμό, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αξιολογώντας θετικά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης. Τέτοιου είδους διαμερίσματα στοιχίζουν από 110.000 ευρώ και ανέρχονται έως τα 145.000 ευρώ περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, δείγμα της μεγάλης ζήτησης, με αποτέλεσμα συνολικά η Τουρκία να βρεθεί στις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κατοικίας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ακινήτων. Εκτός από τη μεγάλη ζήτηση, οι τιμές αυξάνονται και λόγω μιας σειράς έργων υποδομής, που λειτουργεί θετικά για τη δημιουργία υπεραξιών στα ακίνητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η κατασκευή νέου αεροδρομίου και η βελτίωση των συγκοινωνιακών προσβάσεων. Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι το πρόγραμμα ύψους 36,5 δισ. ευρώ για ανάπλαση ολόκληρων συνοικιών, με έμφαση στη θωράκιση των υφιστάμενων κτιρίων απέναντι στο ενδεχόμενο σεισμού.

Τα παραπάνω δεδομένα συνεχίζουν να οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω. Σύμφωνα με στοιχεία της Universal21, ενός από τα μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης, είναι τέτοιος ο ρυθμός της ανόδου, που οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων σε δημοφιλείς περιοχές μπορούν να αυξηθούν κατά 20% μέσα σε λίγους μήνες. Αν για παράδειγμα ένα διαμέρισμα πωλείται 80.000 ευρώ στην έναρξη της κατασκευής της οικοδομής, μπορεί να πωληθεί ακόμα και 100.000 ευρώ με την ολοκλήρωση των εργασιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT