Ενίσχυση της πορτογαλικής αγοράς πολυτελών κατοικιών

Ενίσχυση της πορτογαλικής αγοράς πολυτελών κατοικιών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση στην αγορά πολυτελών κατοικιών της Πορτογαλίας έχει δώσει η ρύθμιση για τη χορήγηση άδειας παραμονής διάρκειας πέντε ετών για όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. προβούν σε αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, η δυνατότητα που δίνει η ρύθμιση στην Πορτογαλία για μονιμοποίηση της άδειας παραμονής μετά την πενταετία, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα πρώτα πέντε χρόνια της άδειας μπορούν να προσμετρήσουν για τη λήψη ιθαγένειας (εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης), αποτελούν δύο βασικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχες ρυθμίσεις. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) και της Confidencial Imobiliario (CI), οι τιμές των πολυτελών κατοικιών της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου αυξήθηκαν κατά 54% το 2013 και ανήλθαν στα 4.266 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, δείγμα της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης. Από τις περιοχές που ξεχώρισαν ήταν οι συνοικίες Μπάιξα και Παρκ ντας Νάκοες στη Λισσαβώνα, όπου οι τιμές ανήλθαν σε 6.000 ευρώ/τ.μ. και 6.800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο.

Συνολικά, η ρύθμιση της χορήγησης άδειας παραμονής έχει συνεισφέρει 225 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν χορηγηθεί 330 άδειες στη διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής. Μόνο κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2014 χορηγήθηκαν 50 άδειες, που αντιπροσώπευαν επενδύσεις ύψους 27 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων της χώρας. Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη ομάδα αγοραστών προέρχεται από την Κίνα, ενώ έπονται οι αγοραστές από τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ανγκόλα, τη Νότιο Αφρική και την Ινδία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT