Ανάκαμψη από τα επαγγελματικά ακίνητα

Ανάκαμψη από τα επαγγελματικά ακίνητα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, ανέφερε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιοποιήθηκε εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτήν, οι τιμές των εν λόγω ακινήτων αναμένεται να σταθεροποιηθούν κατά το τρέχον έτος, χάρις και στην ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα εισοδήματος, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών. Από πλευράς ζήτησης, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφουν τα τουριστικά-ξενοδοχειακά ακίνητα, όπως επίσης και ο τομέας των μισθωμένων γραφειακών χώρων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Μάλιστα, η ΤτΕ σημειώνει ότι επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει πλέον να καταγράφεται και στους μεγάλους και σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους.

Οσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι τιμές τους θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των επόμενων τριμήνων. Η σταδιακή ανάκαμψή τους προσδιορίζεται από το 2015 και μετά, εφόσον δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως π.χ. πολιτική αστάθεια.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι επί του παρόντος, είναι λίγα τα ποιοτικά ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές που ζητούν οι αγοραστές. Αλλωστε, η δραματική υποχώρηση των ενοικίων και της ζήτησης τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης, απέτρεψε την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών ακινήτων. Μόνο κατά το 2013, τα ενοίκια και οι αγοραίες αξίες στον κλάδο μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 16,3% και 16,9% αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΤτΕ, μεσοπρόθεσμα αναμένεται η σταδιακή ανάκαμψη του αποθέματος επαγγελματικών ακινήτων υψηλής στάθμης, καθώς οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων θα επιχειρήσουν να καλύψουν μέρος της ζήτησης που καταγράφεται σήμερα και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την υφιστάμενη προσφορά.

Ενας ακόμα λόγος που συχνά αποτρέπει την ολοκλήρωση επενδυτικών κινήσεων στην αγορά είναι και οι δυσκολίες και τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως π.χ. η πολεοδομική νομοθεσία και οι χρήσεις γης, όπως επίσης και τα μη ρεαλιστικά οικονομικά ανταλλάγματα που πολλές φορές ζητούν μεμονωμένοι ιδιοκτήτες. Η ζήτηση αποθαρρύνεται και λόγω της γραφειοκρατίας που χαρακτηρίζει την ελληνική κτηματαγορά, σε συνδυασμό με την ασάφεια των πολεοδομικών κανονισμών και τις πολλαπλές παραβάσεις του, όπως επίσης και την ανυπαρξία πλήρους και ακριβούς κτηματολογίου, καταλήγει η ΤτΕ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT