Αυξήθηκαν 30% οι επενδύσεις funds στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Αυξήθηκαν 30% οι επενδύσεις funds στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 30%, πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2013, στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, τα κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά κεφάλαια (funds) διαφόρων χωρών. Οι σημαντικότερες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ακίνητα στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Μεγ. Βρετανία, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις επενδυτικές προτιμήσεις των επιμέρους τύπων επενδυτών ακινήτων. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, κατά το 2014 αναμένεται αντίστοιχος αριθμός επενδύσεων, αν και εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί ο κατάλογος των χωρών στις οποίες θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις από κρατικά ελεγχόμενα funds.

Τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του είδους προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση αξία ανά συναλλαγή άγγιξε τα 700 εκατ., έναντι μόλις 247 εκατ. το 2012, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι επενδύσεις αφορούσαν ολόκληρα χαρτοφυλάκια ακινήτων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Savills, τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια προτιμούν ακίνητα χαμηλού ρίσκου, ενώ συνήθως επιλέγουν επενδύσεις τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, περιορίζονται οι αγορές στις οποίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν λόγω της έλλειψης των κατάλληλων ακινήτων. Πλέον όμως όλο και περισσότερα funds κινούνται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του επενδυτικού τους αντικειμένου, εξετάζοντας και μικρότερου μεγέθους επενδύσεις σε νέες αγορές, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναζητούν και την πραγματοποίηση επενδύσεων ανάπτυξης ακινήτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Savills, συνολικά στην αγορά ακινήτων, η μεγαλύτερη επενδυτική ομάδα αφορά τις εταιρείες που λειτουργούν ως διαχειριστές επενδύσεων. Αυτές οι εταιρείες αποτελούν τη μεγαλύτερη αγοραστική ομάδα σε όλες τις χώρες που εξετάζονται στην έρευνα, ιδίως όμως σε Ολλανδία και Γερμανία. Στον αντίποδα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, στη Σουηδία και το Βέλγιο κυριαρχούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως εγχώρια. Τέτοιου είδους επενδυτές εστιάζουν περισσότερο σε κτίρια γραφείων, καθώς έχουν γνώση της τοπικής αγοράς (λόγω ακριβώς της εντοπιότητας), ενώ συχνά εξετάζουν και επενδύσεις σε μικρότερες αγορές. Η μέση αξία των επενδύσεων που πραγματοποιούν τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια διαμορφώνεται σε 80 εκατ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιδιώτες επενδυτές τοποθέτησαν στην ευρωπαϊκή αγορά συνολικά κεφάλαια της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ το 2013. Το ποσό αυτό μόλις που ξεπερνά το 3,5% των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά είναι επαρκές για να τους κατατάξει σε μία από τις κυριότερες αγοραστικές ομάδες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT