Σύντομα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβολή στα έσοδα του Δημοσίου έχει η ΕΤΑΔ

Σημαντική συμβολή στα έσοδα του Δημοσίου είχε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κατά το διάστημα 2004-2013, όπως διευκρίνισε σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία εντός της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, έχει εισπράξει για λογαριασμό του Δημοσίου το ποσό των 96 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από μισθώματα και εκποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου. Επίσης, έχει καταγράψει έσοδα 611 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών και ολυμπιακών ακινήτων. Επίσης, η ΕΤΑΔ έχει αποδώσει στο Δημόσιο μερίσματα ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καταβάλει επιπλέον 14,4 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη συγκεκριμένη δεκαετία έχει καταβάλει και φόρους ύψους 81,2 εκατ. ευρώ συνολικά. Οσον αφορά τη βιωσιμότητα της ΕΤΑΔ, διευκρινίζεται ότι «το σύνολο των λειτουργικών αποτελεσμάτων της εταιρείας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) για το ίδιο χρονικό διάστημα (2004-2013) ανέρχεται σε 278, 5 εκατ. ευρώ». Οι ζημίες που καταγράφει η ΕΤΑΔ είναι καθαρά λογιστικές, καθώς οφείλονται στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων που διαχειρίζεται και όχι στην υστέρηση των εσόδων της έναντι των εξόδων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το 2011, η αξία των ακινήτων της υποχώρησε κατά 58 εκατ. και το 2012 κατά 174 εκατ., ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας της αγοράς ακινήτων.

Οι δημοπρατήσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Σειρά ακινήτων του Δημοσίου προς δημοπράτηση δρομολογεί τους επόμενους μήνες το ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποιώντας τη μέθοδο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών μέσω του σχετικού δικτυακού τόπου. Η αρχή αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και προβλέπεται να δημοπρατηθούν αρκετά νέα ακίνητα. Ηδη ο κατάλογος των ακινήτων εμπλουτίζεται συνεχώς. Υπενθυμίζεται ότι η μέθοδος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχει επιλεγεί για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου αξίας μικρότερης των 5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, στη σχετική λίστα βρίσκονται τουλάχιστον 25 ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω, Ναύπλιο και σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Χαλκιδική και η Αχαΐα. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα προστέθηκε και ακίνητο στο κέντρο της Λουμπλιάνας στη Σλοβενία. Μέχρι σήμερα, το σχετικό πρόγραμμα έχει αποδώσει περίπου 13 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT