Στα ύψη η ζήτηση για διαμερίσματα σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ

Στα ύψη η ζήτηση για διαμερίσματα σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφουν στην αγορά των μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων των ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση για διαμερίσματα σε μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα έχει εκτοξευτεί. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, μια σειρά από νέους πύργους διαμερισμάτων κατασκευάζεται αυτή την περίοδο σε πόλεις όπως η Βοστώνη, το Σιάτλ και το Λος Αντζελες. Στο Σιάτλ που βρίσκεται στις βορειοδυτικές ΗΠΑ κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο ένας πύργος 41 ορόφων, ενώ στο Λος Αντζελες ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός κτιρίου 22 ορόφων, που θα είναι το πρώτο συγκρότημα διαμερισμάτων που αναπτύσσεται στην αμερικανική μεγαλούπολη από το 2005. Μάλιστα, σταδιακά κι άλλες πόλεις εισέρχονται στον «χάρτη» των επενδύσεων, όπως για παράδειγμα η Ουάσιγκτον, το Χιούστον, το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Η στροφή των επενδυτών προς την εν λόγω κατηγορία ακινήτων, που στις ΗΠΑ θεωρείται υψηλού ρίσκου, καθώς σε περιόδους κρίσης είναι η πρώτη που πλήττεται, αποδίδεται στην εκτόξευση των τιμών και της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Μεσιτών ΗΠΑ (NAR), οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,3% κατά μέσο όρο τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 152.000 ευρώ περίπου.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,7% κατά την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις υφιστάμενων διαμερισμάτων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 7,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, τη στιγμή που οι αγοραπωλησίες μονοκατοικίες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5%.

Πρόκειται για σαφή δείγματα αύξησης του ενδιαφέροντος, εξέλιξη που ωθεί όλο και περισσότερους επενδυτές στην ανάπτυξη νέων διαμερισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Census Bureau, κατά τη διάρκεια του 2013 ξεκίνησε η κατασκευή 22.000 νέων διαμερισμάτων προς πώληση, μια αύξηση της τάξεως του 4,8% έναντι του 2012 και 47% σε σχέση με το ναδίρ της αγοράς που καταγράφηκε το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο ποσοστό τέτοιων αναπτύξεων πραγματοποιείται με στόχο την εκμετάλλευση, δηλαδή την ενοικίαση και όχι την πώληση. Αυτό φαίνεται να αλλάζει, λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο το 8,5% των 71.000 διαμερισμάτων που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται να προορίζεται αποκλειστικά για πώληση. Το αντίστοιχο μερίδιο το 2013 δεν είχε ξεπεράσει το 6,9%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT