Μείωση 10,5% για τις τιμές κατοικιών στην Κύπρο το 2013

Μείωση 10,5% για τις τιμές κατοικιών στην Κύπρο το 2013

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η αγορά κατοικίας της Κύπρου, όπου οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10,5% κατά το 2013 (ή 8,7% με την ενσωμάτωση και του πληθωρισμού).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έρευνα του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) σε ό,τι αφορά την αγορά μονοκατοικιών/μεζονετών, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τιμές στη Λάρνακα με 15,2%, με αποτέλεσμα η μέση τιμή πώλησης να διαμορφωθεί σε 281.400 ευρώ. Ακολούθησε η αγορά της Λευκωσίας, όπου οι αξίες των μονοκατοικιών υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 14,4% και διαμορφώθηκαν σε 407.115 ευρώ κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, στη Λεμεσό η μείωση δεν ξεπέρασε το 8,3%, με τη μέση τιμή πώλησης να αγγίζει τα 333.000 ευρώ. Οσον αφορά την παραθαλάσσια περιοχή της Πάφου, η μείωση των τιμών ήταν της τάξεως του 10,9%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 348.105 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στην Κύπρο κατά το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Λευκωσία, όπου οι αξίες μειώθηκαν κατά 22,3%, ενώ ακολούθησε η αγορά της Πάφου, με πτώση της τάξεως του 13,5%. Σημαντική μείωση σημειώθηκε και στη Λάρνακα με 12,4%, όπως επίσης και στη Λεμεσό με 10,13%. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του RICS, η σημαντική πτώση των τιμών οφείλεται στην οικονομική ύφεση που έχει περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση, όπως επίσης και στην υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων από τις τράπεζες της χώρας. Οι παραπάνω παράμετροι έχουν επηρεάσει τόσο την εγχώρια ζήτηση, που στρέφεται κυρίως στα αστικά κέντρα του νησιού, όσο και τη ζήτηση από το εξωτερικό, που κινείται περισσότερο προς την περιοχή της Πάφου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου, κατά το 2013, οι συνολικές αγοραπωλησίες κατοικιών στην Κύπρο περιορίστηκαν σε μόλις 3.767, έναντι 6.269 κατά το 2012, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 40%. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή της Πάφου κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλα σημεία της Κύπρου, καθώς σε αυτήν καταγράφηκαν συνολικά 1.164 αγοραπωλησίες, μια πτώση της τάξεως του 24%. Η μεγαλύτερη πτώση των αγοραπωλησιών σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Λευκωσία, όπου άλλαξαν χέρια μόλις 709 ακίνητα, αριθμός που μεταφράζεται σε ετήσια μείωση 52%.

Εκ των πραγμάτων, ανάλογη πτωτική πορεία έχει σημειώσει και η οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το 2013 εκδόθηκαν μόλις 5.341 οικοδομικές άδειες, που σημαίνει πτώση της τάξεως του 25,5%, ενώ με βάση την επιφάνεια, η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο διαμορφώθηκε σε 30,3%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT