Σύντομα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενές 2,24 εκατ. κατοικίες

Χαρακτηριστικά της απαξίωσης σημαντικού ποσοστού του αποθέματος κατοικιών της χώρας είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011. Οπως προκύπτει, ήδη από τότε, το 35,3% των κατοικιών της χώρας ή 2,24 εκατ. κατοικίες ήταν κενές, ακόμα δηλαδή και πριν από την επιδείνωση της κρίσης και ιδίως της υπερφορολόγησης των ακινήτων, που οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση την αγορά κατοικίας. Εκ των πραγμάτων, το μέγεθος αυτό έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες κενές κατοικίες είναι δηλωμένες ως εξοχικές/δευτερεύουσες και αφορούν συνολικά 21,3% των κενών κατοικιών. Αντίστοιχα, οι κενές κατοικίες που διατίθενται για ενοικίαση ανέρχονται σε 453.901 (7,1%), ενώ τα κενά απούλητα ακίνητα καταλαμβάνουν το 1,4% του συνόλου, αριθμώντας συνολικά 88.996 κατοικίες. Πάντως, όπως τονίζει η ΕΛΣΤΑΤ, υψηλό ποσοστό κενών κατοικιών καταγράφεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Πορτογαλία με 31,9 %, η Μάλτα με 31,8%, η Βουλγαρία με 31,4% και η Κύπρος με 31,1%. Χαμηλά ποσοστά κενών κατοικιών εμφανίζουν η Πολωνία με 2,5%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,6% και το Λουξεμβούργο με 7,2%.

Διευκρινίσεις για τον αιγιαλό

Οδηγίες στις κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου για τις αλλαγές στη χάραξη του αιγιαλού της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές της εβδομάδας, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Σημειωτέον ότι με βάση τον σχετικό νόμο, για τη χάραξη του αιγιαλού λαμβάνονται πλέον υπόψη έγχρωμοι ορθοφωτοχάρτες, οι οποίοι θεωρούνται ως υπόβαθρα επί των οποίων είναι χαραγμένη προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού με κόκκινο χρώμα, κλίμακας 1:1000 και φωτοληψίας ετών 2008-2009. Με την παραλαβή των σχετικών φωτοχαρτών, οι κτηματικές υπηρεσίες θα κληθούν, εντός προθεσμίας έξι μηνών, να ορίσουν την προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού, αποκλειστικά και μόνο για τις περιοχές όπου υπάρχει ήδη εγκεκριμένη οριογραμμή. Συνολικά δε, εντός διαστήματος 12 μηνών, οι υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν τις περιπτώσεις εμφανών λαθών κατά τη χάραξη της προκαταρκτικής οριογραμμής του αιγιαλού, αλλά και την ορθότητα της προκαταρκτικής οριογραμμής του αιγιαλού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT