Ρεκόρ εξαετίας οι επενδύσεις στα βιομηχανικά ακίνητα στην Ευρώπη

Ρεκόρ εξαετίας οι επενδύσεις στα βιομηχανικά ακίνητα στην Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υψηλότερη επίδοση από το 2007 μέχρι σήμερα σημείωσε η αγορά βιομηχανικών ακινήτων στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της CBRE, κατά το εν λόγω διάστημα επενδύθηκαν συνολικά κεφάλαια 8,7 δισ. ευρώ για την απόκτηση βιομηχανικών ακινήτων και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων (logistics).

Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ το συγκεκριμένο ποσό είναι το υψηλότερο που έχει επενδυθεί στην αγορά από το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Η θετική αυτή εξέλιξη έχει ενισχύσει και το μερίδιο της εν λόγω κατηγορίας ακινήτων ως ποσοστό επί του συνόλου των επενδύσεων σε ακίνητα κάθε είδους. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των βιομηχανικών ακινήτων έχει αυξηθεί πλέον σε 10,3% του συνόλου των επενδυθέντων κεφαλαίων, έναντι ποσοστού 9,5% κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οσον αφορά τις ελκυστικότερες αγορές, η Μεγ. Βρετανία εξακολουθεί να κατέχει τη μερίδα του λέοντος των σχετικών επενδύσεων, προσελκύοντας κεφάλαια της τάξεως των 3,46 δισ. ευρώ ή το 40% του συνόλου των κεφαλαίων. Σημαντική επενδυτική δραστηριότητα προσείλκυσαν επίσης οι αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η CBRE και για τις αγορές των σκανδιναβικών χωρών, όπου επενδύθηκαν 878 εκατ. ευρώ για την απόκτηση βιομηχανικών ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο, μια αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο (β΄ εξάμηνο 2013).

Στη σχετική ανάλυσή της για τη συγκεκριμένη αγορά, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων επισημαίνει ότι τα βιομηχανικά ακίνητα προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις και προοπτικές για ενίσχυση εσόδων και δημιουργία υπεραξιών για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ως εκ τούτου, πολλοί είναι οι επενδυτές που μόλις τώρα ξεκινούν να τοποθετούν κεφάλαια στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, ενώ οι υφιστάμενοι «παίκτες» αναζητούν συνεχώς νέα ακίνητα προκειμένου να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί είναι πλέον πολύ σημαντική, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι κυοφορούνται πολλές ακόμη συμφωνίες αγοραπωλησίας, με όλο και μεγαλύτερο ποσό επένδυσης ανά συναλλαγή. Αλλωστε, η ζήτηση για ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων αυξήθηκε με το εντυπωσιακό 42% κατά το πρώτο εξάμηνο, με βασικές ευνοημένες τις αγορές του Παρισιού, του Μιλάνου και της Βουδαπέστης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT