Ανοδικά κινούνται τα μισθώματα των χώρων γραφείων στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται τα μισθώματα των χώρων γραφείων στην Ευρώπη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 4% σημείωσαν κατά μέσο όρο οι τιμές των ενοικίων γραφείων πρώτης κατηγορίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills. Ενδεικτικό της αλλαγής των συνθηκών προς το καλύτερο είναι το ότι κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές των ενοικίων είχαν υποχωρήσει κατά 0,6%.

Σύμφωνα με τη Savills, ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι άνοδο κατέγραψαν κατά το πρώτο εξάμηνο και τα ενοίκια των γραφειακών χώρων χαμηλότερων προδιαγραφών, δηλαδή γραφείων που βρίσκονται σε κτίρια μεγαλύτερης ηλικίας και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες.

Οι τιμές ενοικίασης των συγκεκριμένων γραφείων ενισχύθηκαν κατά 2,4% κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο των πέντε προηγούμενων εξαμήνων.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της εταιρείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι τέτοια ώστε να οδηγούνται προς τα πάνω και τα ενοίκια των γραφείων δεύτερης κατηγορίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η προσφορά σύγχρονων γραφειακών χώρων δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να στρέφονται και προς γραφειακούς χώρους χαμηλότερων προδιαγραφών.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, τις μεγαλύτερες αυξήσεις των ενοικίων γραφείων καταγράφουν το Δουβλίνο και το Σίτι του Λονδίνου, με ποσοστά της τάξεως του 33% και 27% σε ετήσια βάση. Συνολικά στην Ευρώπη, το ύψος των ενοικίων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 3,4%, αναφέρουν οι αναλυτές της Savills, με τις δύο παραπάνω πόλεις να ηγούνται της ανόδου, ενώ ιδιαίτερα δυναμική χαρακτηρίζεται και η αγορά του Μονάχου στη Γερμανία, όπου η έλλειψη σύγχρονων γραφειακών χώρων ωθεί τις τιμές ενοικίασης προς τα πάνω. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατά το πρώτο εξάμηνο μισθώθηκαν γραφειακοί χώροι επιφάνειας 3,9 εκατ. τ.μ., μέγεθος ανάλογο με εκείνο του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Ωστόσο, καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις νέων ενοικιάσεων σε αρκετές αγορές. Στο Δουβλίνο, η ετήσια άνοδος άγγιξε το 58%, ενώ ακολούθησαν το Παρίσι με αύξηση της τάξεως του 24% και το Σίτι του Λονδίνου με άνοδο κατά 20%. Στον αντίποδα, πτώση κατά 20% σημείωσαν οι νέες ενοικιάσεις γραφείων σε πόλεις όπως το Ντίσελντορφ, η Βιέννη, η Βαρσοβία και η Φρανκφούρτη.

Η Savills προβλέπεται ότι κατά το 2014 η συνολική επιφάνεια των ενοικιάσεων γραφειακών χώρων θα ανέλθει σε 8,3 εκατ. τ.μ., επιφάνεια ανάλογη με εκείνο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT