Πρόσωπα και Πράγματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τη Δευτέρα οι προσφορές για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ

Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που έθεσε η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έπειτα από σχετική παράταση 12 ημερών για την κατάθεση προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τον έλεγχο 3.000 κρατικών ακινήτων, με απώτερο στόχο το τεχνικο-νομικό ξεκαθάρισμα 1.000 εξ αυτών, ώστε στη συνέχεια να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για διαγωνισμό με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, από τον οποίο θα επιλεγούν τρεις κοινοπραξίες νομικών γραφείων και συμβούλων μηχανικών, όπως επίσης κι ένας όμιλος που θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου του έργου. Το έργο θα επιμεριστεί σε τρεις γεωγραφικές ενότητες, με την κάθε κοινοπραξία να αναλαμβάνει μία εξ αυτών. Σημειωτέον ότι πάνω από το 65% των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ τελεί υπό προβληματικό νομικό καθεστώς.

Μείωση κατά 2,9% στις τιμές των οικοδομικών υλικών

Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών των οικοδομικών υλικών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψαν νέα μείωση της τάξεως του 2,9% κατά τον Αύγουστο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η αντίστοιχη μείωση του Αυγούστου του 2013 προς το 2012 είχε διαμορφωθεί σε 1,8%, δείγμα του ότι οι τιμές υποχωρούν πλέον με σαφώς ταχύτερο ρυθμό, αντανακλώντας πλέον την υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Κατά τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι σωλήνες χαλκού (9,1%), οι γυψοσανίδες (8,9%), οι χάλκινοι αγωγοί (8,8%) και τα παράθυρα (6,8%). Πάντως, υπήρξαν και αυξήσεις, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα ελαφρότουβλα (5,2%) και η ηλεκτρική ενέργεια (4,9%).

Σε τροχιά ανάκαμψης πλέον η ολλανδική αγορά κατοικίας

Τα πρώτα απτά δείγματα ανάκαμψης των τελευταίων πέντε ετών καταγράφει πλέον η αγορά κατοικίας της Ολλανδίας, καθώς, όπως ανέφερε εντός της εβδομάδας η στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, οι αξίες αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, οι αγοραπωλησίες κατοικιών έφτασαν τις 12.328, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 24%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ολλανδικού Κτηματολογίου. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της Standard & Poor’s, οι τιμές των κατοικιών της χώρας αναμένεται να ενισχυθούν με ρυθμό της τάξεως του 2% ετησίως, τόσο φέτος όσο και το 2015. Πάντως, οι τιμές παραμένουν 19% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT