Από ξένους το 10% των αγορών ακινήτων στο Παρίσι

Από ξένους το 10% των αγορών ακινήτων στο Παρίσι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η συνεισφορά των ξένων αγοραστών στην κτηματαγορά του Παρισιού, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, με τα τελευταία στοιχεία να αποδεικνύουν ότι σχεδόν μία στις δέκα αγορές πραγματοποιείται από ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ακινήτων Bien, κατά το τρέχον έτος στις τρεις μεγάλες συνοικίες που απαρτίζουν την Ιλ ντε Φρανς του Παρισιού, το 9,2% των αγορών πραγματοποιήθηκε από ξένους αγοραστές, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών.

Οπως προκύπτει, καταγράφεται μεγάλη μεταβολή της ζήτησης, η οποία πλέον προέρχεται από Ιταλούς, Κινέζους, Πορτογάλους και Αλγερινούς. Οι εν λόγω αγοραστικές ομάδες κυριαρχούν μεταξύ των ξένων που επιλέγουν την αγορά ακινήτων του Παρισιού για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Σε απόλυτα μεγέθη πάντως, ο αριθμός των ξένων δεν καταγράφει ιδιαίτερη άνοδο. Αντιθέτως, ο αριθμός των Γάλλων αγοραστών σημειώνει πτώση, εξέλιξη που οδηγεί στην άνοδο της συμμετοχής των ξένων αγοραστών, ως ποσοστό επί του συνόλου των αγοραπωλησιών.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία της Bien, προκύπτει ότι στο σύνολο της «Πόλης της Φωτός», το 8,2% των αγοραστών φέτος είναι ξένοι, έναντι 6,3% πριν από τέσσερα χρόνια. Το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται σε 11,2% αν πρόκειται για συνοικίες πέριξ του κέντρου της πόλης και σε 7,5% για συνοικίες που βρίσκονται στον εξωτερικό δακτύλιο, δηλαδή περιμετρικά του κέντρου. Η πιο δυναμική αγοραστική ομάδα φέτος είναι οι Ιταλοί, στους οποίους οφείλεται το 17% των συναλλαγών που έγιναν από ξένους, συνολικά στο Παρίσι. Αντίστοιχα, στις συνοικίες που βρίσκονται γύρω από το κέντρο, τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν οι αγοραστές από την Κίνα με μερίδιο 22%, ενώ αντίστοιχα, στις αγορές που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές περιφερειακά της πόλης (προς τα προάστια δηλαδή), κυριάρχησαν οι Πορτογάλοι αγοραστές με μερίδιο της τάξεως του 29%. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% των ξένων που προχώρησαν σε αγορές κατοικιών, ήταν ήδη κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι φαίνεται πως στρέφονται πλέον σε αγορές εκτός της δικής τους. Οπως προκύπτει από έρευνα της ισπανικής εταιρείας Kyero, οι Γάλλοι πραγματοποίησαν το 18,2% των αγορών που έγιναν από ξένους αγοραστές στην Ισπανία. Μάλιστα, το 51% των Γάλλων που προχώρησαν σε έρευνα αγοράς για την απόκτηση κατοικίας στην Ισπανία, μένουν σε περιοχές που απέχουν μόλις μία ώρα οδικώς από τα ισπανικά σύνορα.

Πάντως, η κυρίαρχη αγοραστική ομάδα στην Ισπανία παραμένουν και φέτος οι Βρετανοί, στους οποίους οφείλεται το 54,5% των αγορών ακινήτων που έγιναν από ξένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT