Πρόσωπα και Πράγματα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή κατά του ΕΝΦΙΑ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Eνδικοφανή προσφυγή, κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του συλλόγου, κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, αμφισβητώντας τον συνταγματικό χαρακτήρα του φόρου. Η προσφυγή του ΔΣΑ στρέφεται ενάντια στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς επισημαίνει ότι η επιβολή του φόρου οφείλει να γίνεται με βάση την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων και όχι με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ο ΔΣΑ ζητεί επίσης να αναγνωρισθεί ότι, ως επιστημονικός σύλλογος, εξαιρείται από τη φορολόγηση για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών του συλλόγου (κυρίως επιστημονικών και εκπαιδευτικών). Κατά τον ΔΣΑ, η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, ανεξάρτητα από το αν αποφέρουν εισόδημα, κατ’ εξαίρεση έχει κριθεί συνταγματικά ανεκτή μόνο για χρονικά περιορισμένο διάστημα και εφόσον υπάρχουν έκτακτες δημοσιονομικές ανάγκες.

Ηλεκτρονική δημοπρασία για 9 ακίνητα του Δημοσίου

Την προσεχή Τρίτη 7 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός, μέσω της σχετικής διαδικτυακής πύλης, για την αξιοποίηση εννέα ακινήτων του Δημοσίου. Πρόκειται για σειρά ακινήτων που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, σε Πάτρα, Λίμνη Ευβοίας, Αθήνα (Μητροπόλεως 9, Ευαγγελιστρίας 9), Θεσσαλονίκη (Θεοφίλου 13) και για το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου της περιοχής Κλειτορίας Αχαΐας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει για πρώτη φορά νέο σύστημα καθορισμού των τιμών εκκίνησης, οι οποίες καθορίστηκαν από τις υψηλότερες τιμές που προέκυψαν, μετά την ταυτόχρονη αποσφράγιση των πρώτων προσφορών και των ανεξάρτητων αποτιμήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί για κάθε ακίνητο. Το συνολικό ύψος των τιμών εκκίνησης για τα εννιά ακίνητα ανέρχεται σε 10,89 εκατ. ευρώ.

Θα χτίσουν 1,3 εκατ. κατοικίες για τον αιγυπτιακό στρατό

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι μελέτες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης κατοικιών παγκοσμίως. Πρόκειται για τη δημιουργία 1,3 εκατ. κατοικιών για τον αιγυπτιακό στρατό, σε 13 περιοχές σε όλη την Αίγυπτο, σε μια επένδυση της τάξεως των 31,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστικό όμιλο της Arabtec, που εδρεύει στο Ντουμπάι, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου σταδίου του έργου, με τις πρώτες κατοικίες να είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν το 2017, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου το 2020. Σημειωτέον ότι οι εκτάσεις για την κατασκευή των κατοικιών έχουν παραχωρηθεί δωρεάν στην Arabtec από τον στρατό της χώρας. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του εν λόγω έργου θα παράσχει και μια σημαντική τονωτική ένεση για την οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT