Αυξήθηκαν για 5ο μήνα οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ισπανία

Αυξήθηκαν για 5ο μήνα οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ισπανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο οι αυξήσεις των αγοραπωλησιών κατοικιών στην Ισπανία, κάτι που συμβαίνει για πέμπτο διαδοχικό μήνα, με αποτέλεσμα πλέον οι αναλυτές να κάνουν λόγο για σταθεροποίηση της αγοράς και επικείμενη ανάκαμψη. Οι πωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 10% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ ανάλογη είναι και η άνοδος σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η παραπάνω εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα θετική, καθώς έχουν πλέον ολοκληρωθεί οκτώ χρόνια συνεχούς μείωσης των αγοραπωλησιών κατοικιών.

Σύμφωνα με αναλυτές, όπως ο κ. Μαρκ Στάκλιν της εταιρείας Spanish Property Insight, η επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης των αγοραπωλησιών και τον Ιούλιο αποτελεί πλέον ξεκάθαρο δείγμα ότι η αγορά κατοικίας στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει εισέλθει πλέον στο στάδιο της ανάκαμψης, καθώς καταγράφονται όλο και περισσότεροι αγοραστές.

Αλλωστε, η άνοδος των αγοραπωλησιών είναι ένδειξη εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ρευστότητας και μείωση του επενδυτικού ρίσκου. Πάντως, κατά τον ίδιο, η αύξηση των πωλήσεων κατοικιών δεν σημαίνει ότι η κρίση έχει παρέλθει. Ωστόσο σημαίνει ότι η αγορά έχει πλέον βρει το χαμηλότερο σημείο της, από πλευράς συναλλαγών, δηλαδή οι αγοραπωλησίες δεν μπορούν να μειωθούν περισσότερο.

Ξένοι αγοραστές

Σύμφωνα με τη Spanish Property Insight, αλλά και άλλους αναλυτές της ισπανικής αγοράς κατοικίας, οι αγοραπωλησίες έχουν αυξηθεί κυρίως λόγω της επιστροφής των ξένων αγοραστών, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός της αγοράς, ιδίως στις παραθεριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Μάλαγα, η Μαγιόρκα, η Τενερίφη και η Ιμπιζα.

Αντίστοιχα, η πλειονότητα των αγοραστών κινείται προς την απόκτηση μεταχειρισμένων κατοικιών παλαιότερης κατασκευής. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 26,8% στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ενώ κατά την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 8,3%.

Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να «στερεύει» το απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατασκευών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, όπως αυτή μετριέται μέσω των ενάρξεων νέων οικοδομών, έχει καταρρεύσει, καθώς η συνολική υποχώρηση από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα έχει αγγίξει το 95%. Η εξέλιξη αυτή έχει και μια άλλη συνέπεια, καθώς η έννοια του «νεόδμητου» έχει αρχίσει να φθίνει, αν υπολογιστεί το γεγονός ότι πολλές από τις κατοικίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, χτίστηκαν πριν από αρκετά χρόνια, πολλές φορές πάνω από πέντε χρόνια και από τότε απαξιώνονται συνεχώς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT