Μεγάλη ζήτηση για χώρους γραφείων στη Δυτική Ευρώπη

Μεγάλη ζήτηση για χώρους γραφείων στη Δυτική Ευρώπη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη ζήτηση από την οικονομική κρίση και μετά καταγράφεται στην αγορά γραφείων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αναφέρει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE.  Σύμφωνα με αυτήν, η ζήτηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του έτους για ενοικίαση γραφειακών χώρων ήταν υψηλότερη κατά 21% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με βάση τη CBRE, ήταν το καλύτερο δεύτερο τρίμηνο από πλευράς ζήτησης, από την έλευση της οικονομικής κρίσης και μετά.

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση αυτή είχαν οι αγορές γραφείων του Μιλάνου και της Λισσαβώνας. Ειδικότερα, στο Μιλάνο μισθώθηκαν γραφεία συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ., μέγεθος υπερδιπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στη Λισσαβώνα, η δραστηριότητα του δευτέρου τριμήνου ήταν από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών.

Ταυτόχρονα, το Λονδίνο διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στην Ευρώπη, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση ενοικίασης γραφείων της τάξεως του 29%. Σημαντική άνοδο νέων ενοικιάσεων της τάξεως του 28% σε επίπεδο τριμήνου κατέγραψε και η αγορά γραφείων του Παρισιού, εξέλιξη που κρίνεται ιδιαίτερη σημαντική, καθώς τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εταιρείες που λειτουργούν γραφεία στη γαλλική πρωτεύουσα απέφευγαν τις μετακινήσεις. Αντίστοιχα, υψηλή ζήτηση κατέγραψαν και οι αγορές του Αμστερνταμ και των Βρυξελλών.

Η βελτίωση αυτή των συνθηκών έχει ήδη οδηγήσει στον περιορισμό των διαθέσιμων γραφείων, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις τιμές των ενοικίων. Ηδη, σε ορισμένες αγορές αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει. Για παράδειγμα, στη Μαδρίτη, το μέσο κόστος ενοικίασης αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 24,75 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, έναντι 24,5 ευρώ/τ.μ. κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. Ηταν η πρώτη αύξηση των τιμών ενοικίασης στην αγορά της ισπανικής πρωτεύουσας από την έναρξη της ύφεσης, στοιχείο που, έστω και συμβολικής σημασίας, σηματοδοτεί ακόμα ένα δείγμα σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας. Αύξηση της τάξεως του 14,2% σημείωσαν επίσης τα ενοίκια γραφείων στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, αγγίζοντας τα 430,5 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση, ενώ στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 2,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη CBRE, η τάση αυτή αύξησης των ενοικίων προβλέπεται να επεκταθεί στην πλειονότητα των αγορών γραφείων κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT