Στη δίνη της ύφεσης η ιταλική αγορά κατοικιών

Στη δίνη της ύφεσης η ιταλική αγορά κατοικιών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρηση της πτωτικής πορείας των τιμών των κατοικιών στην Ιταλία προβλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Στην επιχειρηματολογία της, η Fitch επισημαίνει ότι η υφεσιακή πορεία της ιταλικής οικονομίας είναι τέτοια, που ακόμα και μια αύξηση των χορηγήσεων νέων στεγαστικών δανείων δεν θα είναι επαρκής λόγος για την ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε η Fitch, «οποιαδήποτε ανάκαμψη της ιταλικής αγοράς κατοικίας θα είναι μια αργή διαδικασία, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά δυσκολιών, αρχής γενομένης από την αργή οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου η αγορά στεγαστικής πίστης αυξήθηκε κατά 6,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στεγαστικών Δανείων.

Εξίσου θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η αύξηση των αγοραπωλησιών κατοικιών με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,1%. Στον αντίποδα, οι τιμές κατέγραψαν πτώση κατά 11,5%, συγκριτικά με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη Fitch, η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κατοικίας, μέσω της βελτιωμένης προσφοράς στεγαστικών δανείων, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για το επίπεδο των αγοραπωλησιών και να βελτιώσει τη δυνατότητα πρόσβασης των ενδιαφερόμενων σε τραπεζική χρηματοδότηση για αγορά κατοικίας, ιδίως από τη στιγμή που τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο, αν δεν βελτιωθεί η οικονομία της χώρας, η εικόνα αυτή στην κτηματαγορά θα αποδειχθεί πρόσκαιρη, καταλήγει η Fitch.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT