Οι αμερικανικές ΑΕΕΑΠ επενδύουν 8,73 δισ. στην αγορά γραφείων

Οι αμερικανικές ΑΕΕΑΠ επενδύουν 8,73 δισ. στην αγορά γραφείων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδο ανάκαμψης διανύει η αγορά γραφείων των ΗΠΑ, καθώς τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προγραμματίζουν σημαντικές κινήσεις ανάπτυξης νέων γραφειακών χώρων, ώστε να επωφεληθούν των τιμών και να καλύψουν μέρος της ζήτησης. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της εταιρείας ερευνών Reis Inc., για την περίοδο του τρίτου τριμήνου οι τιμές των ενοικίων ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό που άγγιξε ακόμα και το 6,7% (Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια), ενώ ο μέσος όρος των αυξήσεων διαμορφώθηκε σε 2,6%.

Μετά το Σαν Χοσέ, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών ενοικίασης κατέγραψε η πόλη του Ντάλας στο Τέξας, ενώ στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε το Σαν Φρανσίσκο με 5,1%. Αλλη μια πόλη του Τέξας, το Χιούστον, βρέθηκε στην τέταρτη θέση με αύξηση ενοικίων γραφείων της τάξεως του 4,4%, ενώ την πρώτη πεντάδα των αυξήσεων συμπλήρωσε η πόλη της Νέας Υόρκης με άνοδο 3,9% ετησίως.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Reis, η ζήτηση γραφειακών χώρων τροφοδοτείται από τις εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας, που βιώνουν περίοδο μεγάλης άνθησης. Ως εκ τούτου, η αγορά γραφείων των ΗΠΑ έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης, πέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση. Πάντως, σε αρκετές πόλεις της χώρας το ποσοστό κενών γραφείων εξακολουθεί να αυξάνεται, δείγμα του ότι η ανάκαμψη της αγοράς βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο και δεν έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Στο σύνολο των ΗΠΑ, ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων παρέμεινε

Οι εταιρείες σταθερός κατά το τρίτο τρίμηνο σε 16,8%, έναντι 16,9% κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πάντως, κατά το τρίτο τρίμηνο η καθαρή απορρόφηση γραφειακών χώρων στις ΗΠΑ (αφαιρούμενων δηλαδή των γραφείων που έμειναν κενά) ανήλθε σε 655.000 τ.μ., μια αύξηση της τάξεως του 7,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Κατά την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν 431.100 τ.μ. νέων γραφείων, δείγμα του ότι η προσφορά ήταν μικρότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Με τη σειρά τους, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) διαπιστώνουν ότι είναι πιο συμφέρον οικονομικά να αναπτύξουν οι ίδιες νέα κτίρια γραφείων από το να αγοράσουν υφιστάμενα γραφεία, καθώς οι τιμές έχουν απογειωθεί στις πόλεις που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ζήτηση, όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της Green Street Advisors Inc., οι ΑΕΕΑΠ που ειδικεύονται στην αγορά γραφείων, όπως η Boston Properties Inc, η Vornado Realty Trust και η Kilroy Realty Corp. σχεδιάζουν την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 8,73 δισ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο πριν από δύο χρόνια, αλλά και το υψηλότερο από το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT