Πρόσωπα και Πράγματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακάμπτει σταδιακά η αγορά της στεγαστικής πίστης

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς στεγαστικής πίστης βλέπει η Εθνική Τράπεζα. Οπως ανέφερε εντός της εβδομάδας η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, από τον Μάιο του τρέχοντος έτους διαπιστώνεται ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό είναι επίσης και το ότι οι τρεις από τις τέσσερις αιτήσεις για λήψη στεγαστικών δανείων εγκρίνονται, καθώς οι αιτήσεις έχουν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και το πρώτο του 2015, η ΕΤΕ δρομολογεί τη χορήγηση στεγαστικών δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πάντως, ενδεικτικό του μεγέθους της κρίσης που έχει καταγραφεί στον κλάδο είναι και το γεγονός ότι κατά το σύνολο του 2013 χορηγήθηκαν μόλις 170 εκατ. ευρώ νέων στεγαστικών δανείων, έναντι 15 δισ. ευρώ το 2007.

Μεσίτες «μαϊμού» αναζητούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ

Διαστάσεις επιδημίας έχει προσλάβει το φαινόμενο της παραμεσιτείας, όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του κλάδου των μεσιτών ακινήτων. Η έκταση του προβλήματος παρουσιάστηκε στους διευθυντές του ΣΔΟΕ και στη νεοσύστατη Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) στη Θεσσαλονίκη, από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μ. Ζορπίδη, και τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ακινήτων του επιμελητηρίου, Κ. Γεωργάκο. Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, Δ. Μαυρίδης, διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του θα κινηθεί τάχιστα σε περιπτώσεις παραμεσιτείας μέσω Διαδικτύου, όπως και σε μεγάλες υποθέσεις που θα του καταγγελθούν. Αντίστοιχα, ο διευθυντής της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, Αν. Ισδράς, δεσμεύθηκε ότι η υπηρεσία του θα διερευνά άμεσα κάθε καταγγελία για παραμεσιτεία που θα φτάνει στα χέρια του.

Νέο εμπορικό κέντρο συνολικής επιφάνειας 260.000 τ.μ. στη Μόσχα

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Μόσχας, του Next Generation Shopping, το οποίο θα αναπτυχθεί εντός ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος, κοντά στον τρίτο περιφερειακό δακτύλιο της ρωσικής πρωτεύουσας, προσφέροντας καλές προσβάσεις προς και από το κέντρο της πόλης. Το νέο κέντρο θα είναι συνολικής επιφάνειας 260.000 τ.μ., εκ των οποίων η καθαρή προς εκμίσθωση επιφάνεια θα διαμορφωθεί σε 100.000 τ.μ., δηλαδή περίπου δύο φορές όσο το The Mall Athens στο Μαρούσι. Το κέντρο θα προσφέρει επίσης 3.000 θέσεις στάθμευσης, ενώ στόχος είναι να πραγματοποιήσει εγκαίνια εντός του 2017. Σύμφωνα με τη Nordstar Development, την εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του ακινήτου, προβλέπεται μηνιαία επισκεψιμότητα της τάξεως των 3-5 εκατ. καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT