Σύντομα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αέναη αναζήτηση «κατάλληλων» ακινήτων

Ενδεικτικά της παθογένειας της δημόσιας διοίκησης είναι όσα ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο ακινήτων, Prodexpo, ο κ. Γρηγόρης Δούνης, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία αποτελεί προϊόν της συνένωσης της ΚΕΔ με την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο 70.000 ακινήτων του Δημοσίου, διαθέτει μεν μητρώο όπου είναι καταγεγραμμένα τα εν λόγω ακίνητα, ωστόσο αυτό μικρή αξία έχει, καθώς στην πλειονότητα των ακινήτων δεν έχει γίνει επικαιροποίηση της κατάστασής τους (ούτε από νομικής ούτε από τεχνικής πλευράς). Σύμφωνα με τον κ. Δούνη, στο παρελθόν η διαχείριση γινόταν μόνο στα ακίνητα που είχαν επιλεγεί να αξιοποιηθούν μια δεδομένη χρονιά, με τα υπόλοιπα να αφήνονται «στη μοίρα τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σήμερα, η ΕΤΑΔ τρέχει διαγωνισμό πιλοτικού χαρακτήρα για την επιλογή τριών κοινοπραξιών που θα αναλάβουν την αξιολόγηση 3.000 ακινήτων, ώστε να επιλεγούν εντέλει 1.000 ακίνητα, ώριμα προς αξιοποίηση, τα οποία και θα μεταβιβαστούν από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δυναμικού συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης ακινήτων.

Εσοδα 10,3 εκατ. για ΤΑΙΠΕΔ από 6 ακίνητα

Συνολικά έσοδα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποκομίσει το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει η ΕΤΑΔ (e-publicrealestate). Το ποσό αυτό είναι 14% υψηλότερο από τις αντίστοιχες τιμές εκκίνησης. Τα περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα 3,78 εκατ. ευρώ προσφέρθηκαν για το «φιλέτο» της όλης διαδικασίας, ένα 4ώροφο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 9, ενώ επιπλέον 1,8 εκατ. ευρώ έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση οικοπέδου με 11 κτίρια στο Μοσχάτο. Επίσης, ποσό της τάξεως των 1,7 εκατ. ευρώ προσφέρθηκε για 6ώροφο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας 9. Στον αντίποδα, τα ακίνητα που πωλούνταν στις περιοχές της Λίμνης Ευβοίας, της Πάτρας, αλλά και το πρώην Ειρηνοδικείο στην περιοχή Κλειτορίας Αχαΐας, δεν πέτυχαν την προσδοκώμενη τιμή, με αποτέλεσμα να μην παραχωρηθούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Εμμ. Κονδύλη, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχει ετήσια έσοδα 35-40 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT