Η ανάκαμψη ξεκινά από τα επαγγελματικά

Η ανάκαμψη ξεκινά από τα επαγγελματικά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα επαγγελματικά ακίνητα, όπου άλλωστε έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση τιμών, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Αυτό προκύπτει από σχετική αναφορά του κ. Θεόδωρου Μητράκου, υπευθύνου του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρόσφατο συνέδριο για τα ακίνητα, Prodexpo. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών, τα οποία έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα οι αξίες των ακινήτων γραφείων έχουν μειωθεί κατά 53% (και 35% σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης), ενώ στα εμπορικά καταστήματα οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει κατά 55% (και 40% στις τιμές των ενοικίων). Αντίστοιχα, η πτώση των τιμών πώλησης στα βιομηχανικά ακίνητα αγγίζει το 53,8%. Συνολικά δηλαδή, οι αξίες στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 54% κατά μέσο όρο.

}

Ετσι, οι αποδόσεις που προσφέρονται πλέον στην ελληνική αγορά είναι τέτοιες που δικαιολογούν το σχετικά υψηλό επενδυτικό ρίσκο της χώρας μας, συγκριτικά με άλλες αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό, γενικό διευθυντή της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, οι αποδόσεις στα κτίρια γραφείων κινούνται σήμερα πέριξ του 8%-8,5%, εκείνες των εμπορικών καταστημάτων/κέντρων διαμορφώνονται μεταξύ 6,5% και 7,5%, ενώ τις υψηλότερες αποδόσεις προσφέρει ο κλάδος των αποθηκευτικών κέντρων logistics, που ξεπερνούν το 11,5%. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων έχουν ήδη αρχίσει να σταθεροποιούνται, επιβεβαιώνοντας και τις πρόσφατες προβλέψεις της ΤτΕ, η οποία ανέφερε ότι ο εν λόγω κλάδος, σε συνδυασμό και την αγορά εξοχικής κατοικίας, θα ηγηθεί της πορείας ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων της χώρας. Στον αντίποδα, ο κλάδος των κατοικιών αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, καθώς η υψηλή ανεργία, η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και η βαριά φορολογία λειτουργούν ανασταλτικά για την τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μητράκος για την αύξηση της φορολογίας ακινήτων, προκύπτει ότι ενώ κατά το διάστημα 2006-2010 τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από την ακίνητη περιουσία διαμορφώνονταν μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, κατά την περίοδο 2012-2014, εν μέσω έντονης ύφεσης και υψηλής ανεργίας, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 3-3,5 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Αντίστοιχα, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη με την υψηλότερη φορολόγηση, καθώς οι επαναλαμβανόμενοι φόροι ακινήτων αγγίζουν το 4,2% των συνολικών εσόδων του κράτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT