Πλαφόν 10% στην αύξηση του ενοικίου πρόκειται να βάλει η γερμανική κυβέρνηση

Πλαφόν 10% στην αύξηση του ενοικίου πρόκειται να βάλει η γερμανική κυβέρνηση

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο νόμου το οποίο θα περιορίσει το περιθώριο αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στη γερμανική Βουλή η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, η οποία ενέκρινε τις σχετικές παρεμβάσεις, που επί της ουσίας θα βάλουν «πλαφόν» ανώτατων τιμών στην αγορά ενοικίασης. Ειδικότερα, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί όριο της τάξεως του 10% όσον αφορά την επιτρεπόμενη αύξηση που μπορεί να επιβάλει ένας ιδιοκτήτης κατοικίας, σε σχέση με τον μέσο όρο των τιμών που επικρατούν στην περιοχή. Το όριο αυτό στην αύξηση θα ισχύει μόνο για νέα συμβόλαια ενοικίασης και μόνο στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη επαρκούς αριθμού κατοικιών προς ενοικίαση, συγκριτικά με τη ζήτηση που εκδηλώνεται.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που είχε περιληφθεί στην προεκλογική ατζέντα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που σήμερα είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού και που, όπως όλα δείχνουν, θα υλοποιηθεί. Πάντως, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις φορέων της αγοράς, που αναφέρουν ότι η επιβολή «πλαφόν» στις αυξήσεις των ενοικίων θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά για τους επενδυτές ακινήτων, οι οποίοι θα προτιμήσουν άλλες χώρες για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Σημειωτέον ότι οι τιμές των ενοικίων των κατοικιών στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 9% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT