«Αγκάθι» οι αντικειμενικές αξίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της αγοράς ακινήτων κατά τους προσεχείς μήνες, εφόσον ισχύσει η σημερινή εκτίμηση στελεχών του οικονομικού επιτελείου, ότι οι τιμές δεν θα αλλάξουν πριν από τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή σχεδόν εννέα χρόνια μετά την τελευταία μεταβολή τους, το 2007. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι κατοχής, που είναι και οι πλέον σημαντικοί, όπως ο ΕΝΦΙΑ, θα συνεχίσουν να επιβάλλονται με τις σημερινές πλασματικές αντικειμενικές τιμές.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, στις αρχές του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα αντλεί στοιχεία για τις τιμές με βάση μια σειρά πηγών, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υποθηκοφυλακεία και οι κτηματικές υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία πλατφόρμα, την οποία θα χρησιμοποιούν όλοι οι φορείς του Δημοσίου, όπως δήμοι, πολεοδομίες, ΔΕΗ και φυσικά το υπ. Οικονομικών. Εως τότε πάντως, θα συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της αγοράς για τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τη φορολόγηση των ακινήτων με βάση τις εν πολλοίς πλασματικές αντικειμενικές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετικές του δηλώσεις εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο του συνεδρίου RED Business Forum, ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης της ΤτΕ, τόνισε ότι σήμερα είναι υψηλότερες κατά 15-20% κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις πραγματικές εμπορικές τιμές των κατοικιών.

Πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να τονώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αγορά ακινήτων, αν θέλει οι τιμές που θα προκύψουν να είναι ακριβείς, δεδομένου ότι σήμερα ο αριθμός των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται είναι εξαιρετικά χαμηλός και θα δυσκολέψει το έργο των κατά τόπους επιτροπών που ήδη έχουν αρχίσει να συστήνονται για την εισήγηση των νέων αντικειμενικών τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφαση για κατάθεση νομοθετικής διάταξης, βάσει της οποίας το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται στην πραγματική τιμή πώλησης που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και όχι στην –κατά κανόνα– υψηλότερη αντικειμενική τιμή, όπως ισχύει σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν από τις αρχές του έτους την κτηματαγορά, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές που είχαν εντοπίσει ακίνητο με τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή, επειδή διαπίστωσαν ότι η εφορία θα τους ζητούσε να δικαιολογήσουν τεκμήριο αγοράς, δηλαδή «πόθεν έσχες», με βάση την πολύ υψηλότερη αντικειμενική τιμή του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT