Μεγαλεπήβολα σχέδια στο Λονδίνο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα τελευταία μηνύματα από την πορεία των τιμών των πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου να μην είναι και τα πλέον ενθαρρυντικά, εντούτοις, η ζήτηση παραμένει υψηλή και η έλλειψη προσφοράς είναι ακόμα πιο εμφανής. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σχεδιάζουν να κατασκευάσουν 25.000 πολυτελείς κατοικίες τα επόμενα 10 χρόνια, συνολικής αξίας άνω των 76 δισ. ευρώ, αναφέρει σχετική μελέτη της EC Harris, εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τουλάχιστον το 50% των νέων αυτών κατοικιών πρόκειται να αναπτυχθεί στις συνοικίες του Τσέλσι, του Φούλαμ και της περιοχή της Σάουθ Μπανκ.

Πρόκειται για το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει καταγραφεί στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο, τα αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια έκαναν λόγο για περίπου 20.000 νέες κατοικίες. Ταυτόχρονα, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και ληφθούν οι άδειες για όλα τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια, θα προκύψει άλλο πρόβλημα, που ίσως να μην έχουν υπολογίσει οι εταιρείες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την EC Harris, θα υπάρξει έλλειψη εξειδικευμένων εργατών και τεχνιτών για να αναλάβουν την κατασκευή όλων αυτών των κατοικιών, σε μια αγορά μάλιστα όπου ήδη το κόστος κατασκευής αυξάνεται σημαντικά, αγγίζοντας το 8% μόνο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ενας ακόμα «πονοκέφαλος» για τους επενδυτές είναι και το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας των τιμών. Ηδη, το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Μελετών της χώρας προβλέπει ότι το 2015 οι τιμές των πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου θα καταγράψουν πτώση της τάξεως του 2,6%, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2009 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT