«Ζεσταίνεται» η ισπανική αγορά στεγαστικής πίστης

«Ζεσταίνεται» η ισπανική αγορά στεγαστικής πίστης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της ισπανικής αγοράς κατοικίας, καθώς μετά τις πρώτες, δειλές έστω, αυξήσεις τιμών, ιδίως στις δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές της χώρας, πλέον έχουν αρχίσει να καταγράφονται θετικά δείγματα και σε άλλους τομείς, όπως η αγορά στεγαστικής πίστης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, τον Ιούλιο, οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 29%, ο οποίος είναι και ο υψηλότερος από τον Μάιο του 2006. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν 18.107 νέα στεγαστικά δάνεια, έναντι 14.055 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ασφαλώς, το παραπάνω μέγεθος ωχριά σε σχέση με το απόγειο της αγοράς, όταν εγκρίνονταν 120.000 νέα στεγαστικά δάνεια σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, η βελτίωση είναι εμφανής και καταδεικνύει τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και εμπιστοσύνη στις προοπτικές της, δεδομένου ότι το ποσό των νέων χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 13% στα 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον σύλλογο συμβολαιογράφων της Ισπανίας, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 32% σε σχέση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκαν το 2007.

Η τάση αυτή ανάτασης της αγοράς υποστηρίζεται και από τις πωλήσεις. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, οι αγοραπωλησίες κατοικιών ενισχύθηκαν σε ποσοστό 12,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή είχε και η αύξηση του αριθμού των ξένων αγοραστών. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Δημοσίων Εργων, από τις συνολικά 91.338 κατοικίες που πωλήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο (που αποτέλεσε την καλύτερη επίδοση από το 2010), το 16,4% αφορούσε πωλήσεις προς ξένους αγοραστές. Μάλιστα, ήταν το 12ο διαδοχικό τρίμηνο αύξησης του αριθμού των ξένων αγοραστών στην Ισπανία.

Ανάλογη εικόνα ανόδου των αγοραπωλησιών καταγράφεται και σε επίπεδο 12μήνου, καθώς κατά το διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 καταγράφηκαν συνολικά 337.115 πωλήσεις κατοικιών, μια άνοδος της τάξεως του 12,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου 12μήνου. Τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων, με ποσοστό της τάξεως του 12,2%, σημείωσαν οι Κανάριοι Νήσοι, όπου άλλωστε εντοπίζεται και σημαντικό μέρος της ζήτησης από το εξωτερικό. Πάντως, αρκετές περιοχές εξακολουθούν να σημειώνουν υποχώρηση των αγοραπωλησιών, με τη διαφορά ότι πλέον ο ρυθμός της πτώσης είναι σαφώς χαμηλότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT