Πρόσωπα και Πράγματα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνική ιθαγένεια σε αγοραστές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ

Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την παροχή αδειών παραμονής, σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπ. Εσωτερικών, Αγγελο Συρίγο, θα παρέχεται πλέον στον αγοραστή η δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, ενώ το πρόγραμμα δεν θα παρουσιάζεται ως πενταετής άδεια παραμονής μιας και επί της ουσίας οι αγοραστές κατοικιών αποκτούν πενταετή άδεια που ανανεώνεται διαρκώς. Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις θα προβλέπεται πως αν εντός της πενταετίας μεταβιβαστεί το ακίνητο, τότε ο νέος ιδιοκτήτης θα παίρνει την άδεια διαμονής, αλλά αφού την απολέσει ο πωλητής. Ηδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται πιο εύκολα η ενοικίαση των ακινήτων από τους ξένους ιδιοκτήτες.

Μεγάλες οι απώλειες του κλάδου των κατασκευών από την κρίση

Συνολικά 1.775 επιχειρήσεις, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνταν γύρω από τον κατασκευαστικό κλάδο, οδηγήθηκαν εκτός αγοράς κατά το διάστημα από το 2010 έως το πέρας του φετινού εννεαμήνου. Κατά την ίδια περίοδο, έναρξη εργασιών πραγματοποιήσαν 617 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα για κάθε τρεις επιχειρήσεις που κλείνουν να ανοίγει μόλις μία. Σύμφωνα μάλιστα με το επιμελητήριο, η αγορά ακινήτων δεν φαίνεται να ανακάμπτει παρά τη μεγάλη πτώση τιμών των κατοικιών, που στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται σε 38,5% από το 2008 μέχρι σήμερα. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές τιμές με τις αγοραίες, καθώς η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων.

Αγορές ξενοδοχείων από Κινέζους σε Παρίσι και Νέα Υόρκη

Σε χέρια Κινέζων επενδυτών πέρασαν πριν από λίγες ημέρες δύο από τα πλέον φημισμένα ξενοδοχεία. Η πιο πρόσφατη συναλλαγή αφορά την απόκτηση του ξενοδοχείου της αλυσίδας Μarriott το οποίο βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Το ποσό της επένδυσης εκτιμάται ότι ανήλθε σε 344,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Jones Lang LaSalle, η οποία είχε τον ρόλο του συμβούλου για λογαριασμό του πωλητή. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα η αγορά του ξενοδοχείου Γουόλντορφ Αστόρια της Νέας Υόρκης από κινεζικά συμφέροντα, αντί ποσού της τάξεως του 1,56 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Jones Lang LaSalle έχει προβλέψει ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 20% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στη γεωγραφική ζώνη Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT