Αυξημένες πωλήσεις, σταθερές τιμές στα σαλέ των Αλπεων

Αυξημένες πωλήσεις, σταθερές τιμές στα σαλέ των Αλπεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες κατά 52% σε ετήσια βάση εμφανίζονται οι πωλήσεις χειμερινών εξοχικών κατοικιών στην κτηματαγορά των Αλπεων (Ελβετία, Αυστρία και Γαλλία), σύμφωνα με σχετική αναφορά της Savills, στο πλαίσιο ανάλογης έρευνας. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει συνδυαστεί με ιδιαίτερη άνοδο των τιμών, καθώς οι αγοραστές είναι διστακτικοί στο να δεχθούν υψηλότερες τιμές.

Αναλύοντας τις επιμέρους αγορές προκύπτει ότι η Ελβετία, λόγω της μη συμμετοχής της στην Ε.Ε., έχει τον χαρακτήρα ενός ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, με αποτέλεσμα οι τιμές των χειμερινών κατοικιών και των σαλέ να κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές των Αλπεων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αξίες μπορούν να αγγίξουν δυσθεώρητα ύψη, έως 22.400 ευρώ/τ.μ., ποσό που είναι 80% υψηλότερο του μέσου όρου των τιμών στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, πέντε ελβετικά θέρετρα και συγκεκριμένα το Γκστάαντ, το Σεντ Μόριτζ, το Ζερμάτ, το Βερμπιέ και το Κρανς Μοντάνα φιγουράρουν μεταξύ των 10 ακριβότερων περιοχών των Αλπεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills. Από τις υπόλοιπες περιοχές, την καλύτερη σχέση τιμής/αξίας προσφέρει το οικογενειακό θέρετρο του Σάας Φέε, όπου οι τιμές πώλησης κυμαίνονται μεταξύ 4.000 και 8.000 ευρώ/τ.μ.

Πάντως, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, όταν θα αρχίσει να γίνεται πιο αισθητή η επίδραση των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εφαρμογή ποσόστωσης ύψους 20%, όσον αφορά τη μέγιστη επιτρεπόμενη αναλογία κύριων/εξοχικών κατοικιών. Εν ολίγοις, τα εξοχικά ακίνητα δεν θα μπορούν να είναι περισσότερα από το 20% του συνόλου σε κάθε χωριό και πόλη της Ελβετίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η προσφορά θα περιοριστεί ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Σαφώς πιο προσιτές κρίνονται οι χειμερινές κατοικίες στις αυστριακές Αλπεις, οι οποίες μάλιστα συνδυάζονται και με ελκυστικές αποδόσεις, της τάξεως του 5%-7% ετησίως (σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αντίστοιχα ακίνητα της Ελβετίας και της Γαλλίας), σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του ακινήτου του. Η ακριβότερη περιοχή είναι το Κιτζμπούχελ, όπου το κόστος απόκτησης κατοικίας ξεκινά από 8.000 ευρώ/τ.μ. και ανέρχεται έως 15.000 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, το θέρετρο του Ισγκλ, που έχει αρχίσει να αποκτά το προσωνύμιο «η Ιμπιζα των Αλπεων», προσφέρει ελκυστικότερες τιμές της τάξεως των 4.000 ευρώ/τ.μ.

Οσον αφορά την αγορά της Γαλλίας, εκεί οι τιμές στο Κουρσεβέλ, το ακριβότερο θέρετρο των Αλπεων, προσεγγίζουν τις 34.200 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, οι περισσότεροι αγοραστές αναζητούν καλύτερη σχέση τιμής/αξίας και κινούνται προς το Σεν Ζερβέ, όπου οι τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες των 4.000 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT