Κεφάλαια 515 δισ. ευρώ «χτυπούν την πόρτα» της ευρωπαϊκής αγοράς

Κεφάλαια 515 δισ. ευρώ «χτυπούν την πόρτα» της ευρωπαϊκής αγοράς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικά κεφάλαια ύψους 515 δισ. ευρώ «χτυπούν την πόρτα» της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων κατά την τρέχουσα περίοδο. Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, όπως ο κ. Τόμας Μπεγιέρλε, επικεφαλής ερευνών της εταιρείας Catella, κατά τη διάρκεια του 2014, τα κεφάλαια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην αγορά ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου αγγίζουν πλέον τα 515 δισ. ευρώ, είναι πλέον υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα (250 δισ. ευρώ) του 2007, δηλαδή του τελευταίου έτους πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις προθέσεις που έχουν εκδηλώσει φέτος οι διαχειριστές των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, οι οποίοι, πλέον, αναμένεται να εστιάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Μία από τις βασικές τάσεις που θα καταγραφούν το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η σταδιακή μετακίνηση κεφαλαίων από τα παραδοσιακά επενδυτικά ευρωπαϊκά κέντρα του Λονδίνου και του Παρισιού, προς άλλες αγορές, όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας και των σκανδιναβικών χωρών. Οπως προκύπτει από την έρευνα της Catella, σημαντική θα είναι και η διασυνοριακή επενδυτική δραστηριότητα μεταξύ των εν λόγω αγορών, καθώς οι επενδυτικές αγορές ακινήτων αποκτούν όλο και πιο διεθνή προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι εγχώριοι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που θα επιχειρούν την είσοδό τους στις συγκεκριμένες αγορές.

Πάντως, οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή, δηλαδή τη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη σε μια σειρά από λόγους, ένας εκ των οποίων είναι οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και των προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Ενας ακόμα λόγος αφορά τη στροφή των Κινέζων επενδυτών προς τις αγορές ακινήτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών εκτός Λονδίνου και Παρισιού από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής.

Ασφαλώς, πολύ δύσκολα θα βρεθούν τα κατάλληλα ακίνητα για όλα αυτά τα κεφάλαια, καθώς παραμένουν οι ελλείψεις στις πιο ώριμες αγορές, ενώ αρνητικά θα επιδράσει και η συχνή αναντιστοιχία στις τιμές, δηλαδή ανάμεσα στη ζητούμενη τιμή και εκείνη που προτίθεται να πληρώσει ο επενδυτής. Ετσι, εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος επενδύσεων κατά το 2014 θα διαμορφωθεί στα 215 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT