Πρόσωπα και Πράγματα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρύνσεις στα ακίνητα υπόσχεται το υπ. Οικονομικών

«Ανακούφιση» προβλέπεται στο προσεχές μέλλον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τουλάχιστον με βάση τα όσα ανέφερε εντός της εβδομάδας ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης (φωτ.). Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2015 αναμένεται να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, γεγονός που θα ωφελήσει σημαντικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιβαρύνονται από τον υπολογισμό της τεκμαρτής αξίας της περιουσίας τους με βάση την υψηλή αντικειμενική τιμή ζώνης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου αυτός να αποφέρει πλέον ετήσια έσοδα χαμηλότερα από το 1% του ΑΕΠ, όταν σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 1,43%, κυρίως μέσω της μείωσης κατά 30% του φόρου για τα αστικά ακίνητα. Παράλληλα, σχεδιάζεται να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς θα μετατραπεί σε έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΤΑΙΠΕΔ: 27 προσφορές για τα ακίνητα στην Πλάκα

Σημαντικό ενδιαφέρον κατέγραψε η ηλεκτρονική δημοπρασία του ΤΑΙΠΕΔ για σειρά ακινήτων του Δημοσίου στην Πλάκα, καθώς συγκεντρώθηκαν συνολικά 27 προσφορές, κυρίως ως αποτέλεσμα της προώθησης ρύθμισης η οποία προβλέπει την παροχή δυνατότητας στο Δημόσιο να προβαίνει σε εξώσεις-εξπρές από ακίνητα ιδιοκτησίας του. Αντίστοιχα, τέσσερις προσφορές συγκεντρώθηκαν και για αντίστοιχο αριθμό ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για τα ακίνητα στην Ουάσιγκτον (750 τ.μ.), στη Νέα Υόρκη (960 τ.μ.), στην Πραιτώρια (400 τ.μ.) και στο Βελιγράδι (1.237 τ.μ). Εξαίρεση αποτέλεσε το ακίνητο στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, για το οποίο δεν εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίησή του, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

«Λαϊκές» κατοικίες στο Ντουμπάι θα αναπτύξει η Dawahi

Στην ανάπτυξη ενός οικιστικού συγκροτήματος που θα είναι προσιτό οικονομικά για τους κατοίκους του Ντουμπάι αναμένεται να στραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα η Dawahi Development, θυγατρική εταιρεία της Emaar Properties, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων του εμιράτου. Στόχος είναι να αναπτυχθούν κατοικίες που θα απευθύνονται και σε ανθρώπους μεσαίων εισοδημάτων, καθώς το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε κατοικίες πολυτελούς κατασκευής που αφορούν μόνο εύπορους πολίτες. Η Dawahi Development συστάθηκε το 2011, ακριβώς για τον σκοπό αυτό, δηλαδή την ανάπτυξη κατοικιών που θα προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία, χωρίς οι τιμές τους να κρίνονται απρόσιτες για την πλειονότητα των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT