Κινέζοι το 20% των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Πορτογαλία

Κινέζοι το 20% των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Πορτογαλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον των Κινέζων για την απόκτηση ακινήτων στην Πορτογαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη κρατική δημοπρασία για την πώληση διαμερισμάτων και καταστημάτων του Δημοσίου, σχεδόν το 90% εκείνων που κατάθεσαν προσφορές ήταν Κινέζοι. Εντέλει, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, απέκτησαν πάνω από τα 2/3 των συνολικά 45 ακινήτων που δημοπρατήθηκαν.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά της Ενωσης Επαγγελματιών του Κλάδου των Ακινήτων και Κτηματομεσιτών της Πορτογαλίας, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου αποτελεί τον τελευταίο στόχο των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν κτίρια ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, μετά την απόφαση της Κίνας να απελευθερώσει την κίνηση κεφαλαίων εντός κι εκτός της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του εννιαμήνου του έτους, οι Κινέζοι απέκτησαν σχεδόν ένα στα πέντε ακίνητα που αποκτήθηκαν από ξένους στην Πορτογαλία. Ηταν δηλαδή υπεύθυνοι για το 20% των αγορών ακινήτων από το εξωτερικό, δείγμα της στροφής όλο και περισσότερων Κινέζων προς την πορτογαλική αγορά ακινήτων. Ανάλογο ενδιαφέρον καταγράφεται και σε δημοπρασίες που πραγματοποιούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Δήμος της Λισσαβώνας δημοπράτησε 14 δημοτικά κτίρια, μεταξύ των οποίων τα πρώην κεντρικά γραφεία της Banco Santander και δύο παλάτια από τον 18ο και τον 20ό αιώνα. Οι Κινέζοι ήταν, και σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές που απέκτησαν τη μερίδα του λέοντος, μαζί με Γάλλους και Ρώσους.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στη ροή κινεζικών κεφαλαίων προς την αγορά ακινήτων της Πορτογαλίας έχει διαδραματίσει και το πρόγραμμα χορήγησης βίζας για τους αγοραστές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Κινέζοι, μαζί με τους Ρώσους είναι οι κύριοι ωφελημένοι από το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο χορηγεί άδεια παραμονής σε όσους αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Ενας ακόμα από τους λόγους της προτίμησης των Κινέζων στα ακίνητα της χώρας είναι οι χαμηλές τους τιμές, συγκριτικά με άλλες χώρες. Για παράδειγμα το κόστος απόκτησης ενός καταστήματος στους πιο εμπορικούς δρόμους της Λισσαβώνας είναι 25 φορές μικρότερο από το κόστος ενός αντίστοιχου καταστήματος στην οδό Μποντ του Λονδίνου. Ταυτόχρονα, τα ενοίκια στην οδό Μποντ είναι μόλις 10 φορές υψηλότερα (περίπου 10.000 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, σε σχέση με τα αντίστοιχα στη Λισσαβώνα.

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους, σε συνδυασμό βέβαια και με την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, που συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, κατά το τρέχον έτος, υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν συνολικά κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην Πορτογαλία, έναντι 322 εκατ. ευρώ το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT