Σύντομα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικοδομική δραστηριότητα στα… χαρτιά

Ως ακόμα μία απόδειξη της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας ερμηνεύονται οι συνεχείς διακυμάνσεις που καταγράφονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ετσι, μετά την ανάκαμψη που καταγράφηκε εσχάτως, ο Αύγουστος αποδείχθηκε «μία από τα ίδια». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε μόλις 862 οικοδομικές άδειες πανελλαδικά, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 166,3 χιλιάδες τ.μ. και 752,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 19,7% στον αριθμό των αδειών, κατά 18,3% στην επιφάνεια και κατά 5,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Συνολικά κατά το φετινό οκτάμηνο, δηλαδή κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει πτώση της τάξεως του 18,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 12,5% με βάση την επιφάνεια και κατά 4,4% με βάση τον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013.

Το χρονοδιάγραμμα για το Ελληνικό

Ενα από τα μεγαλύτερα «εμπόδια» μέχρι σήμερα ξεπέρασε η δρομολογούμενη επένδυση των 8 δισ. ευρώ για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., εταιρείας του ΤΑΙΠΕΔ και κατόχου της έκτασης των 6.2000 στρεμμάτων, προς τον όμιλο επενδυτών Global Investment Group, υπό τη Lamda Development, την κινεζική Fosun και την Al Maabar του Αμπου Ντάμπι. Μετά και τη λήψη της θετικής εισήγησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται να υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΣτΕ και, εφόσον εγκριθούν οι χρήσεις γης, θα εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα. Ακολούθως, η σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή. Πρόκειται για αρκετά βήματα, τα οποία θα απαιτήσουν και σημαντικό χρονικό διάστημα έως ότου υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι οι πρώτες εργασίες δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν από το 2016. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη φάση της επένδυσης θα αφορά την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου των 2.000 στρεμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT