Φόρο στη δεύτερη κατοικία προωθεί η γαλλική κυβέρνηση

Φόρο στη δεύτερη κατοικία προωθεί η γαλλική κυβέρνηση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει τις αλλαγές στη φορολογία και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της γαλλικής αγοράς ακινήτων η κυβέρνηση της χώρας. Λίγες εβδομάδες μετά την υιοθέτηση σειράς μέτρων για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση επενδύσεων στην ανάπτυξη ακινήτων, ο πρόεδρος Ολάντ σχεδιάζει την επιβολή ενός νέου φόρου το 2015 με στόχο την άντληση ποσού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο φόρος αναμένεται να επιβληθεί σε δευτερεύουσες κατοικίες (π.χ. εξοχικά ακίνητα ή και τις μη κύριες κατοικίες στο Παρίσι) και κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγασης κι έλλειψης κατοικιών. Συνολικά εκτιμάται ότι ο συμπληρωματικός αυτός φόρος θα επιβληθεί με συντελεστή 20% του υφιστάμενου κύριου φόρου ακινήτων και θα καταβάλλεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτιμάται ότι θα αφορά κατοικίες που βρίσκονται σε περίπου 30 μητροπολιτικές περιοχές της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων, βέβαια, συγκαταλέγεται και το Παρίσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών, τουλάχιστον 16% ή 174.000 κατοικίες στη γαλλική πρωτεύουσα χρησιμοποιούνται ως δευτερεύουσες, δηλαδή δεν είναι η κύρια κατοικία των ιδιοκτητών τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται, καθώς έχει ενισχυθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από 13%) σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια. Ο βασικότερος λόγος για την εξέλιξη αυτή, η οποία αφορά περισσότερο τις πολυτελέστερες συνοικίες του Παρισιού, κοντά στα Ηλύσια Πεδία και τον Πύργο του Αϊφελ, οφείλεται στην αύξηση των αγορών κατοικιών από ξένους αγοραστές. Σε αυτές τις περιοχές, υπολογίζεται ότι το 40% των κατοικιών ανήκει σε ξένους.

Η κίνηση αυτή του κ. Ολάντ οφείλεται σε δημοσιονομικούς λόγους, καθώς η χώρα επιχειρεί να περιορίσει το έλλειμμά της. Ταυτόχρονα, στις αρχές του 2015 αναμένεται να καταργηθεί ο αμφιλεγόμενος «φόρος των εκατομμυριούχων», ο οποίος επιβάλλει φορολογικούς συντελεστές 75% στα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση καλείται να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα με κάποιον τρόπο, παράλληλα με την εύρεση νέων πηγών άντλησης εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, η στόχευση που γίνεται σε εύπορους ξένους ιδιοκτήτες κατοικιών στη Γαλλία δεν έχει βρει πολλούς συμμάχους, ακόμα και μεταξύ των μελών της γαλλικής κυβέρνησης, κυρίως λόγω παλαιότερης δέσμευσης του ίδιου του Ολάντ αναφορικά με τη μη επιβολή νέων φόρων στην αγορά ακινήτων. Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο νέος φόρος, ο οποίος θα συζητηθεί εντός του μήνα στη γαλλική Βουλή, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2015, αναμένεται να ενισχύσει οικονομικά πολλούς δήμους της χώρας, οι οποίοι ήδη βρίσκονται ενώπιον ετήσιων περικοπών ύψους 3,7 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT