Επιστρέφουν στον επενδυτικό χάρτη Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία

Επιστρέφουν στον επενδυτικό χάρτη Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την παγκόσμια αγορά ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η ζήτηση από τους χρήστες, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τις εμπορικές αλυσίδες που μισθώνουν τα εν λόγω ακίνητα. Σύμφωνα με την εικόνα που προέκυψε με το πέρας του τρίτου τριμήνου, συνεχίστηκε η βελτίωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία να καταγράφουν αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε ορισμένες από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, που επλήγησαν χειρότερα από την κρίση του 2008.

Οπως αναφέρει σχετική έκθεση του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που ξεχώρισαν, ιδίως λόγω της έντονης ζήτησης που εκδηλώθηκε για την ενοικίαση ακινήτων, ήταν η Ουγγαρία, όπου πλέον οι προβλέψεις για την άνοδο ενοικίων κατά το προσεχές 12μηνο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Κύριος λόγος για τη θετική αυτή εξέλιξη ήταν η μεγάλη άνοδος της απασχόλησης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Στον αντίποδα, οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων της Ρωσίας καταγράφουν αρνητική πορεία, καθώς οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας έχουν πλήξει την οικονομία της χώρας. Στη Γερμανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, απουσιάζει η δυναμική στην αύξηση του ΑΕΠ, ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει με θετικό πρόσημο, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει ώθηση στην αγορά ενοικίων κατά το προσεχές 12μηνο.

Οσον αφορά το επενδυτικό κλίμα, αυτό ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για αγορά ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι οι αξίες αναμένεται να καταγράψουν ενίσχυση κατά το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε το RICS στην επιστροφή των αγορών ακινήτων της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό «χάρτη» των επενδύσεων, καθώς συνεχίστηκε η πορεία ανάκαμψης που έχουν διαγράψει από το τέλος του 2013 μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου, κατά τους επόμενους μήνες, προβλέπεται η περαιτέρω άνοδος των τιμών πώλησης και των τιμών ενοικίασης των ακινήτων στις εν λόγω χώρες.

Οσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής (BRICS), η εικόνα είναι ανάμεικτη, καθώς η μεν Ινδία ξεχωρίζει θετικά, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση τιμών της τάξεως του 10% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, η δε Κίνα το αντίθετο. Η αγορά ακινήτων κατέγραψε αρνητική τάση και κατά το τρίτο τρίμηνο, όπως είχε γίνει και κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT