Συντομα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοχύρωτα» σε καιρικά φαινόμενα 2.903.594 ακίνητα

Εικόνα σοβαρών ελλείψεων παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία βασίζονται στην απογραφή του 2011, σχεδόν οι μισές κατοικίες της χώρας (ποσοστό 45,6) δεν έχουν κανένα είδος μόνωσης. Πρόκειται συνολικά για 2.903.594 ακίνητα, τα οποία είναι επί της ουσίας «ανοχύρωτα» απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να απαιτούν και αυξημένα ποσά για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης ή ψύξης των ενοίκων τους, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν την εσωτερική θερμοκρασία σε φυσιολογικό επίπεδο, λόγω ακριβώς της έλλειψης μόνωσης. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι από τα κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1981, το 56,8% δεν φέρει καμία μόνωση, ενώ στον αντίποδα, όσα κτίρια ανεγέρθηκαν μετά το 2006 είναι μονωμένα σε ποσοστό 92,2%. Στον νομό Πιερίας συναντώνται τα περισσότερα μονωμένα σπίτια με ποσοστό 71,5%, ενώ αρνητικό ρεκόρ έχει η Κάρπαθος, με το 78% των κατοικιών να μην έχει κάποιου είδους μόνωση. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ακόμη πως 3.842.325 νοικοκυριά (ποσοστό 92,9%) χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για το μαγείρεμα, 2.756.083 νοικοκυριά (ποσοστό 66,7%) χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και 2.047.645 νοικοκυριά (ποσοστό 49,5%) χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για ζεστό νερό.

Εως 30/4 επιδοτήσεις για καυστήρες αερίου

Μέχρι τις 30 Απριλίου του 2015 θα διαρκέσει το πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος για την επιδότηση αντικατάστασης των παλιών συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου (λέβητες – καυστήρες) με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες. Πλέον, μετά και την πρόσφατη δημοσίευση του ΦΕΚ, οι εταιρείες φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» το πρόγραμμα, το οποίο αφορά φυσικά πρόσωπα και τις κατοικίες τους, είτε πρόκειται για μονοκατοικίες είτε για πολυκατοικίες και διαμερίσματα. Βάσει του προγράμματος, το οποίο απευθύνεται σε περίπου 50.000 οικογένειες, παρέχονται ποσά από 1.000 έως 5.500 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος θέρμανσης. Η χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο είναι ανεξάρτητο από το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», προέρχεται από το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT