Προειδοποίηση από UBS για «φούσκα» στην ελβετική αγορά ακινήτων

Προειδοποίηση από UBS για «φούσκα» στην ελβετική αγορά ακινήτων

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μεγαλύτερος παρουσιάζεται ο κίνδυνος δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ελβετίας, καθώς, όπως προκύπτει, ο σχετικός δείκτης της UBS αυξήθηκε σε 1,29 μονάδες κατά το τρίτο τρίμηνο, έναντι 1,24 μονάδων κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την UBS, αν ο δείκτης ξεπεράσει τις δύο μονάδες, τότε η αγορά βρίσκεται σε «φούσκα», δηλαδή οι τιμές είναι πλέον τόσο υψηλές που δεν αντιστοιχούν με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Συνολικά 17 περιοχές ανά την Ελβετία χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, σε σχέση με τον προηγούμενο δείκτη, έχει αφαιρεθεί η πόλη της Λουκέρνης.

Το φετινό τρίτο τρίμηνο σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη άνοδο του δείκτη από τα μέσα του 2013, καθώς οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν, τη στιγμή που η αντίστοιχη άνοδος των εισοδημάτων, του πληθωρισμού και των ενοικίων δεν ήταν το ίδιο έντονη. Ετσι, αυξήθηκε ο κίνδυνος για τη δημιουργία «φούσκας» στην αγορά.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει επίγνωση του κινδύνου και έχει επιχειρήσει να μετριάσει το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έχοντας επιβάλει στις τράπεζες να τηρούν επιπλέον αποθεματικά, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να τα αξιοποιήσουν για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, το σχετικό ποσοστό διπλασιάστηκε από 1% σε 2% του συνόλου του ενεργητικού των στεγαστικών δανείων, με την προοπτική να αυξηθεί έως το 2,5% αν παραστεί ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT