Αναπτύσσεται διαρκώς η αγορά γραφείων της Κωνσταντινούπολης

Αναπτύσσεται διαρκώς η αγορά γραφείων της Κωνσταντινούπολης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία είναι η μετεξέλιξη της αγοράς γραφείων της Κωνσταντινούπολης, το μέγεθος της οποίας έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ως αποτέλεσμα της ανάδειξης της πόλης σε επιχειρηματικό πόλο για την ευρύτερη περιοχή, ένεκα και της ευνοϊκής γεωγραφικής της θέσης. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, πρόσφατη έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, όπου επισημαίνεται ότι η ταχεία αυτή ανάπτυξη της αγοράς γραφείων στην Κωνσταντινούπολη και της ευρύτερης περιοχής του Μαρμαρά, οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από τη μεγάλη διεύρυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην περιοχή, που προκάλεσε την ανάγκη νέων γραφειακών χώρων. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επέκταση της μεσαίας τάξης και στη συνακόλουθη άνοδο της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ενός νέου σε ηλικία, πλην όμως εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, θετικά για την αγορά γραφείων έχει επιδράσει η εγγύτητα της πόλης με τις λιμενικές και λοιπές μεταφορικές υποδομές, όπως και η πολιτική και κοινωνικοοικονομική σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, η διαχρονική έλλειψη συμμόρφωσης της τοπικής αγοράς με τα διεθνή πρότυπα έχει οδηγήσει σε μια αγορά γραφείων όπου η πλειονότητα των προσφερομένων ακινήτων δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και προδιαγραφές. Ωστόσο, αυτή η αναντιστοιχία μάλλον θα διαφοροποιηθεί σύντομα, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των νέων και οικολογικών κτιρίων γραφείων, που υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, η πόλη συνεχίζει να επεκτείνεται γεωγραφικά προς τα περίχωρα. Η δημιουργία υποδομών προς τα προάστια της πόλης και η ύπαρξη επαρκών συγκοινωνιακών προσβάσεων έχουν οδηγήσει στη δημιουργία νέων συνοικιών γραφείων, βοηθώντας στην αποκέντρωση.

Ωστόσο, τις μεγαλύτερες μεταβολές θα προκαλέσει η κρατική πρωτοβουλία, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2023, προβλέπεται να ανακατασκευαστεί το 60% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας. Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν 7 εκατ. κτίρια σε όλη την Τουρκία, εκ των οποίων περίπου 2 εκατ. βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να αναμορφώσει την εικόνα της κτηματαγοράς της πόλης, επηρεάζοντας άμεσα και την αγορά γραφείων, καθώς θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική ζήτηση γραφειακών χώρων. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, τα παλαιότερα κτίρια γραφείων δύσκολα θα βρουν ενοικιαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT