Υψηλές αποδόσεις προσφέρει το Λονδίνο

Υψηλές αποδόσεις προσφέρει το Λονδίνο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές αποδόσεις της τάξεως του 20% πρόσφερε η αγορά επαγγελματικών ακινήτων του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του 2014, κυρίως χάρις στην αύξηση των τιμών των ενοικίων, που ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των τιμών πώλησης. Παράλληλα, όπως αναφέρει σχετική έκθεση της εταιρείας Schroders, η τάση αναμένεται να είναι αντίστοιχη και το 2015, με τις αποδόσεις να παραμένουν σε διψήφιο ποσοστό και τη μεγαλύτερη συμβολή να αποδίδεται και πάλι στην αύξηση των τιμών των ενοικίων. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω αποδόσεις αφορούν μη μοχλευμένα ακίνητα, δηλαδή δεν υπολογίζεται το κόστος δανεισμού ενός επενδυτή για την απόκτηση ενός κτιρίου γραφείων ή ενός εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Schroders, οι υψηλές επιδόσεις της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων του Λονδίνου οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, κυρίως όμως στην έλλειψη νέων αναπτύξεων ακινήτων, γεγονός που περιορίζει την προσφορά και αυξάνει τις τιμές, αλλά και στη σταθερή ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας. Ασφαλώς μια πιθανή υστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης το 2015 πιθανώς να σημάνει και κάμψη του ρυθμού ανόδου των τιμών ενοικίασης, που σε ένα τέτοιο σενάριο πιθανώς να σταθεροποιηθούν, παρά να αυξηθούν.

Σε ό,τι αφορά τα κτίρια γραφείων, το κέντρο του Λονδίνου έχει αναδειχθεί σε περιοχή υψηλής ζήτησης για διεθνή λογιστικά και νομικά γραφεία, εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και υψηλής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων να έχει επιστρέψει στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από την κρίση, δεδομένης και της έλλειψης νέων γραφειακών χώρων. Στον αντίποδα, μετριασμένες παραμένουν οι προοπτικές για τα εμπορικά ακίνητα, όπου προβλέπεται ότι τα ενοίκια θα παραμείνουν σταθερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT