Πρόσωπα και Πράγματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» από ΣτΕ στην ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων

Νόμιμο κρίθηκε από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) το Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου προβλέπει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας στην πραγματική τους κατάσταση. Επί της ουσίας, θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, όπου θα καταγράφονται όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν στα κτίρια, όπως π.χ. αύξηση των τετραγωνικών μέτρων, νομιμοποίηση χώρων, διάφορες εργασίες. Ετσι η πολιτεία θα γνωρίζει κάθε στιγμή ποια ακίνητα υπάρχουν στην Ελλάδα και σε τι κατάσταση βρίσκονται, ενώ την ευθύνη για τη δήλωση θα φέρουν οι μηχανικοί. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αποτελεί τη βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, ενώ είναι απαραίτητη για τις περιπτώσεις μεταβίβασης.

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ

Περισσότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις τροποποιητικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν για τα έτη 2010-2014, μέσω σχετικών διορθώσεων στο Ε9. Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αυξήσεις του φόρου για τους εν λόγω ιδιοκτήτες είναι μικρές. Στον αντίποδα, περίπου 500.000 φορολογούμενοι θα επωφεληθούν από τις διορθώσεις, μέσω της καταβολής λιγότερου ΕΝΦΙΑ. Για επιπλέον 65.000 ιδιοκτήτες ακινήτων η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έχει προκύψει από τις διορθώσεις υπερβαίνει τα 300 ευρώ και έτσι θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία για έλεγχο των δικαιολογητικών τους. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική εφαρμογή του Περιουσιολογίου στο ΤΑΧΙS υποβλήθηκαν πάνω από 3 εκατ. τροποποιητικές δηλώσεις για διορθώσεις στο Ε9, μέχρι την προθεσμία που έληξε την Τρίτη.

Περιορισμένες αυξήσεις τιμών κατοικιών στο Λονδίνο το 2014

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο κατά τη διάρκεια του 2014. Οπως αναφέρει σχετική μελέτη της Knight Frank, η φετινή άνοδος τιμών περιορίστηκε σε 5,1%, στις 13 δημοφιλέστερες συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνονται και οι ακριβότερες κατοικίες της χώρας. Τον Δεκέμβριο μάλιστα, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία κάμψη τους. Κύριος λόγος για την υποχώρηση αυτή θεωρείται, κατά την Knight Frank, η ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών για την επιβολή φόρου μεταβίβασης, ο οποίος αυξάνεται κλιμακωτά και είναι ιδιαίτερα «τσουχτερός» για τα πολύ ακριβά ακίνητα, αλλά κι ενός πάγιου φόρου κατοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT