Αύξηση επενδύσεων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Αύξηση επενδύσεων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 206 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι επενδύθηκαν το 2014 στην αγορά ακινήτων της γεωγραφικής ζώνης ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε, σε σχετική της ανάλυση για την πορεία της αγοράς το προηγούμενο έτος, η Cushman & Wakefield, η οποία μάλιστα κάνει λόγο για περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων το 2015. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αναλυτές θεωρούν πως το 2015 οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων ΕΜΕΑ θα αυξηθούν κατά 20% σε 247 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθούν να αυξάνονται τα διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια.

Ως εκ τούτου, η Cushman & Wakefield εκτιμά ότι η ρευστότητα θα είναι ακόμα πιο υψηλή το 2015, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Επιπλέον, η ροή κεφαλαίων προς την κτηματαγορά της ζώνης ΕΜΕΑ εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη και για μια σειρά άλλων παραγόντων. Ειδικότερα, η έντονη αστάθεια των κεφαλαιαγορών, οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό και η αναιμική οικονομική ανάκαμψη συνθέτουν μια εικόνα που λειτουργεί θετικά για τη στροφή όλο και περισσότερων επενδυτών προς την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, οι κατηγορίες των εμπορικών κέντρων, των καταστημάτων και των κτιρίων αποθηκών (logistics) αναμένεται να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κατά το 2015, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην απόκτηση υψηλής ποιότητας ακινήτων. Επίσης, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η τάση των επενδυτών για μεγαλύτερη στροφή προς την ανάπτυξη οικοπέδων.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αρχής γενομένης από τις αγορές της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες ήδη από το 2014 επανήλθαν στο προσκήνιο, προεξαρχούσης της Ισπανίας. Κατά το 2014, οι επενδύσεις στις αγορές ακινήτων των χωρών της Νότιας Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 55%, ενώ για το 2015 προβλέπεται νέα ετήσια αύξηση της τάξεως του 45-50%. Αντίστοιχα, οι αγορές των σκανδιναβικών χωρών αναμένεται να καταγράψουν άνοδο των επενδύσεων της τάξεως του 25%, έναντι αύξησης κατά 7% το 2014. Στον αντίποδα, τα γεγονότα στην Ουκρανία και η οικονομική κρίση στη Ρωσία εκτιμάται ότι θα περιορίσουν κι άλλο τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, οι υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προβλέπεται να επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά το 2015, με αύξηση επενδύσεων της τάξεως του 30-35%, σε σύγκριση με πτώση κατά 15-20% που κατέγραψαν κατά το 2014. Οσον αφορά τις ανεπτυγμένες αγορές ακινήτων στη Δυτική Ευρώπη, οι προβλέψεις της Cushman & Wakefield κάνουν λόγο για αύξηση των επενδύσεων κατά 15% έναντι ανόδου της τάξεως του 20% κατά το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT