Αυξημένη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στις γαλλικές Αλπεις

Αυξημένη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στις γαλλικές Αλπεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση της χειμερινής παραθεριστικής περιόδου αναμένεται να αναζωπυρώσει τη ζήτηση εξοχικών κατοικιών στις Γαλλικές Αλπεις, ιδίως αν υπολογιστεί ότι οι γαλλικές τράπεζες προσφέρουν πλέον εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας French Private Finance, που δραστηριοποιείται στην αγορά χρηματοδότησης για ιδιώτες πελάτες, επί του παρόντος προσφέρονται επιτόκια στεγαστικών δανείων κάτω του 3%, ενώ αν η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμείνει χαμηλή δεν αποκλείεται τα επιτόκια να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο.

Πάντως, μπορεί τα χαμηλά επιτόκια να λειτουργούν ως δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές χειμερινών εξοχικών κατοικιών στη γαλλική πλευρά των Αλπεων, ωστόσο, οι πρόσφατες φορολογικές επιβαρύνσεις που συνοδεύουν πλέον την τοπική αγορά ακινήτων λειτουργούν αποθαρρυντικά, ιδίως για τους έχοντες επενδυτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επιβλήθηκε φόρος υπεραξίας 15,5% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ακινήτων στη Γαλλία, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και ο φόρος στα έσοδα από ενοίκια. Σύμφωνα με τη French Private Finance, ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές ενάντια στον φόρο υπεραξίας, ώστε να κηρυχθεί παράνομος ως προς το κοινοτικό δίκαιο. Ηδη, πολλοί από τους πωλητές ακινήτων το 2014 έχουν καταθέσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ώστε να τους επιστραφεί μέρος του φόρου που κατέβαλαν ως υπερβολικού.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και από τους ξένους αγοραστές, ιδίως τους Βρετανούς, λόγω της συνεχιζόμενης ανατίμησης της στερλίνας έναντι του ευρώ, γεγονός που ενισχύει αισθητά την αγοραστική τους δύναμη. Ηδη, η ζήτηση που εκδηλώνεται σε τοπικά μεσιτικά γραφεία είναι κατά 20% υψηλότερη από το τέλος του καλοκαιριού έως σήμερα. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2008, δηλαδή πριν από την έλευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Θετικό ρόλο διαδραματίζει και η διεύρυνση της αγοράς, μέσω της προσφοράς νέων κατασκευών σε περιοχές που στερούνταν επαρκούς αριθμού κατοικιών προς πώληση ή που είχαν σοβαρά προβλήματα υποδομών και δικτύων. Για παράδειγμα, το Σατέλ ή το Λε Γκετς αποδεικνύονται περιοχές υψηλής ζήτησης, λόγω των έργων αναβάθμισης των προσφερόμενων υποδομών, αλλά και της ανάπτυξης νέων κατοικιών. Παράλληλα, σε άλλες περιοχές που επίσης στερούνταν νέων αναπτύξεων τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζονται πλέον νέα συγκροτήματα, τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της προσεχούς διετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT